Címke: nőkérdés

Mi lesz a hivatalnoknőkkel a háború után? Kell-e majd nekik munkanélküli segély?

Az első világháború hatására ütemesen nőtt a női munkavállalók száma. A nők olyan foglalkozási ágakban is feltűntek, ahol korábban csak kis számban vagy egyáltalán nem voltak jelen. Dolgoztak nők a mezőgazdaságban, az iparban, a közlekedésben, a vendéglátásban és ugrásszerűen nőtt a számuk a tisztviselők között is. 

Prohászka püspök a nőkérdésről

Az első világháborút és a forradalmakat követően, a húszas években óriási befolyásra tett szert a székesfehérvári katolikus püspök, Prohászka Ottokár.
A Horthy-korszak elején, a zsidónak minősített diákok továbbtanulását is korlátozó 1920-as numerus clausus nemzetgyűlési vitában például így fogalmazott:

Kártérítés – női tisztességért

A kiszolgáltatott nők védelmében tett áttörésként ünnepelte Az Est a királyi tábla döntését egy nemi erőszaktétel kapcsán folyó kártérítési perben 1917 decemberében. Nem azért, mert első alkalommal mondtak volna ki elmarasztaló ítéletet egy erőszakoskodó férfi ellen, hiszen az úgynevezett „tisztességes nők” elleni

Pesti Hírlap, 1914

Csak módjával…

A női munkavállalók száma ugrásszerűen megnőtt a háborús évek alatt. Asszonyok söpörték az utcát, ők álltak a gyári futószalagok mellett, nők gondozták a sebesülteket és persze ők nevelték a gyerekeket, amellett, hogy még a háztartást is ők vezették.
Helytállásuk ebben az időszakban nélkülözhetetlennek bizonyult,

„A telefon rabszolgái” – Sztrájk a közszférában 1917 végén

A Népszava csütörtöki számában akartunk részletesen beszámolni arról a mozgalomról, amely szerdán délelőtt 10-től 12-ig megakasztotta a főváros telefonforgalmát. Az agyoncsigázott, rosszul fizetett telefonkezelőnők szüntették be két órára a munkát, hogy tüntetésükkel magukra irányítsák azoknak a figyelmét, akik eddig nem törődtek helyzetükkel, hogy összetartásukkal jelezzék a további harcra való készségüket.