Filmajánló

Kávéházi Konrádok okoskodtak a háborúról

Címkék
filmklub

Bár a nagy emberveszteségek miatt egyre idősebbeket hívtak be, voltak gyerekkatonák is az I. világháborúban. Az Anno Filmklub a Nyugaton a helyzet változatlan című filmet vetítette legutóbb.

Remarque regényének címe a háború egyik utolsó napját összefoglaló hadijelentésből származik. Egy ilyen unalmas napon veszti életét Paul Bäumer a száz és száz kilométereken át kígyózó német lövészárkok egyikében. A regényhős ugyanazt a nevet viselte, mint a fogorvosjelöltből lett harci pilóta, aki ugyan nem dicsekedhetett annyi győzelemmel, mint a szintén nemzeti hősként ünnepelt Vörös báró, Manfred von Richthofen, de 43 győzelme mellett elmondhatta azt – amit sem a Vörös báró, sem az lövészárkok Paul Bäumere nem –, miszerint túlélte a háborút.

Persze Nyugaton a háborús helyzet négy éven át változatlan volt, változó, tökéletesedő gyilkolási technikával és eszköztárral. Amúgy lövészárkok meredtek egymással szemben – a keleti fronton némileg más volt a helyzet –, miközben a szemben álló hadvezetők azon töprengtek, hogyan billentsék ki az állóháborút a maga befagyott állapotából. Ám azt igazából sem a lövészárkokból vezényelt újabb és újabb rohamokkal, sem az ellenség tüzérségi megpuhításával, a tüzérségi és gyalogsági támadás mindinkább tökéletesített összehangolásával, sem gyilkos gázok bevetésével, sem – mint ahogy azt Ludendorff tábornok 1918 elején kifundálta – tapasztalt elit rohamosztagok kialakításával sem sikerült tartósan megtenni. A modern gyilkolási technikák a védekezőnek kedveztek, és a gyakorlat újra és újra megcáfolta az elméletet, Verdunnél és Somme-nál mindkét oldalon többszázezernyi halott szerepelt a véres bizonyításban.

Takács Róbert teljes beszámolóját a filmről és a vetítésről itt olvashatja…

Kapcsolódó cikkeink:
Állóháború Keleten
Katona versus gépfegyver
Srapnel, az új kedvenc
Belgium mint „kémtanya”
Nemzeti hadszíntér internacionalista szemmel

Anno Filmklub

A Politikatörténeti Alapítvány és Intézet Anno Filmklubjának „1914 – 1918” című évada ezúttal az elmúlt száz év I. világháborút feldolgozó filmjeit mutatja be 14 részben. A tizenkettedik vetítésen Pollmann Ferenc hadtörténész volt a filmklub vendége, aki Delbert Mann Nyugaton a helyzet változatlan című háborús filmdrámáját követően beszélt az alkotásról.