Címke: filmklub

Kávéházi Konrádok okoskodtak a háborúról

Bár a nagy emberveszteségek miatt egyre idősebbeket hívtak be, voltak gyerekkatonák is az I. világháborúban. Az Anno Filmklub a Nyugaton a helyzet változatlan című filmet vetítette legutóbb.

Március végi ajánlatunk

Havi kulturális ajánlatunk csupán szemezget abból az óriási kínálatból, amit a centenáriumi évforduló kapcsán kínálnak a közgyűjtemények, a színházak vagy a mozik.

25 évesen halt meg a leggyilkosabb pilóta

Vörösre festett repülőgépe és nemesi származása miatt kapta a becenevét a német légierő legnagyobb legendája, Von Richtofen. Az Anno Filmklub legutóbb A vörös báró című filmet vetítette. Egy kor, amikor élesben kísérleteztek a légi hadviselés találmányaival.

Gulasch-puszta-csárdás nélkül megbukott a magyar világsiker

Az első világháború éveiben először a hazafias, a háborút igenlő, lelkesítő darabok futhattak a pesti színházakban. Az 1915-ben, először Bécsben bemutatott Csárdáskirálynő már inkább feledtetni próbált. A darab világsiker lett, de a Broadway-en megbukott. Az Anno Filmklubban legutóbb Szinetár Miklós operettfilmjét vetítették.

„A falon a családi fénykép – csupa halott”

Vajon a társadalmi osztályokhoz tartozás vagy a nemzethez tartozás jelentett-e az erősebb köteléket az I. világháborús hadifogolytáborokban? Az Anno Filmklub legutóbb Jean Renoir A nagy ábránd című filmjét vetítette.

Ellentengernagyból lett ellenforradalmár

A magyar történelemből ismerős, de ki nem teljesedett életút.” Az Anno Filmklub legutóbbi estjén Andrej Kravcsuk Az admirális című filmjét vetítették.