Címke: táplálkozási szokások

„Gyorsan, valami finomat”?! – A háborús konyha receptjei

Bár a fenti címet részben egy Stahl Judit-szakácskönyvről kölcsönöztük, az alábbiakban nem jópofa, húsz perc alatt elkészíthető ételsorokat fogunk közölni, hanem hadirecepteket – és ezeknek az elkészítése, akárcsak a fogyasztása, jóval időigényesebb volt.

Pesti Hírlap, 1914

Tessék a friss, tavaszi zöldség!

Mi tagadás, májusra már minden halandónak elege van a téli ízekből: a háziasszonyok egymás kerülgetve nyüzsögnek a piacon, hogy friss salátát, spárgát, spenótot beszerezve varázsoljanak valamit a családi asztalra. Nem volt ez másképp a háború idején sem

Pesti Hírlap, 1914

Fogyóban a cukor…

A háború második évében, 1916-ban már fogyóban voltak a cukorkészletek, így annak pótlásáról gondoskodnia kellett (volna) a központi hatalmak kormányainak. A cukorgyáraknak azonban a jóval olcsóbb, ámde sokkal édesebb, szintetikus úton előállítható szacharin meglehetős konkurenciát jelentett volna.

Prágában elég lett a kirakatban lakmározókból

„Mire ébredek, ég a nap, olvad a jég, / szétfeccsen iromba szilánkja, / mint déligyümölcs-kirakat üvegét / öklével a vágy ha bevágja” – írta az éhezést, a vágyat és a dühöt elemi erejű képbe tömörítő, és azzal kirakatokat bedobó József Attila. A prágai helytartó jól érzékelte

Pesti Hírlap, 1914

Malaca van…

Szoktuk mondani arra, aki különösen szerencsés. De vajon volt-e malaca az újévi malackának, mikor ropogósra sütve, citrommal a szájában az újévi asztalra került? Aligha.
Arra pedig ki gondolna, hogy az újévi malacsütésnek több mint 100 évre visszanyúló hagyományai vannak?

Pesti Hírlap, 1914

A tej élet, erő, egészség

Az áruhiány, pontosabban az el nem érhető élelmiszerek pótlása hihetetlen fantáziahullámot indított el a lakosság körében. Az egyik alapvető élelmiszert, a tejet először vizezték – amíg volt mit hígítani –, majd 1915 novemberében tejigazolványt vezettek be, ekkor még csak két fontosabb csoport, a két éven aluli gyerekek és a betegek számára.

Vendéglői mizériák

Az étkezés, élelmiszerellátás kifogyhatatlan tárháza volt a háborús évek panaszainak – az újságok hasábjain is. Ezen belül a Pesti Napló, tekintettel az elittől az alsó középosztályig terjedő olvasóközönségére, előszeretettel foglalkozott a vendéglői étkezés ellehetetlenülésével.