Népszava, 1914

Ha október, akkor Újpest – avagy ki izgatja a tömeget?

Újpest, 1916. október 7.: a helyi asszonyok szombati vásárlásából spontán tüntetés kerekedik. „A tömeg lármázva, tüntetve és a polgármestert szidalmazva a városháza előtt egyre fenyegetőbben kezdett viselkedni. Egyszerre csak kövek röpködtek a levegőben. Beverték a városháza összes ablakait, valamint a polgármester lakásának az ablakait is.” A tüntetés közvetlen kiváltó oka a burgonyahiány volt, a felháborodott asszonyok ezt kérték számon a városvezetésen.
1916 őszének egyre elkeseredettebb helyzetét és hangulatát jól mutatja ez az epizód, ahogy az is érdekes, hogy a Népszava másnap – a cenzúra mellett is – simán beszámolhatott az újpesti eseményekről. Ahogy a „folytatásról” is, ugyanis októberben hasonló esetek történtek az akkor még önálló, Budapesttel szomszédos városban. Egy héttel később a tömeg két fűszerüzletet is „megostromolt”, akkor éppen cukorért. Ezzel egy időben a város polgármestere és képviselőtestülete is foglalkozott az élelmiszerhiánnyal, és meg is találta a felelősöket a kereskedők, azaz az „árurejtegetők” személyében, ezért a városatyák úgy döntöttek, hogy a cukor kizárólagos árusítási jogát a város kezébe veszik.
Az újpesti ellátási helyzet tehát kifejezetten rossz volt, ezért jelképesnek tekinthető, hogy az 1916. október végén felállított új intézmény, az Országos Közélelmezési Hivatal vezetőjének első hivatali útja az újpesti piacra vezetett. Báró Kürthy Lajos – aki kinevezésekor az akkori élelmezési állapotokat botrányosnak nevezte – ugyanis a piacon tett nyilatkozata szerint „gyakorlati módon” akart megismerkedni az emberek problémáival és panaszaival, azaz tisztában volt nemcsak a megfelelő cselekvés, de a jó kommunikáció fontosságával is.

Felhasznált irodalom:
Éhes asszonyok tüntetése Újpesten = Népszava, 1916. október 8.
Az élelmiszerhiány a főváros környékén. Újpesten megostromoltak egy fűszeresboltot = Népszava, 1916. október 15.
A cukor- és zsírelosztás radikális megoldása Újpesten = Népszava, 1916. október 16.
Az élelmezési hivatal vezetője az újpesti piacon = Népszava, 1916. október 31.

Készítette: Ignácz Károly

 

Népszava, 1916. október 7.
Éhes asszonyok tüntetése Újpesten

Az újpesti piacon szombaton reggel több száz asszony tüntetést rendezett, mert nem kaptak krumplit. A piacon mindössze 3–4 zsák volt, ami egy-kettőre elfogyott.
– Elfogyott a krumpli! Disznóság! Már 6 órakor sincs krumpli? Mikor jöjjünk? Hajnali 3 órakor?
A hangulat egyre izzóbb lett. Egy éles női hang kiadta a jelszót:
– Gyerünk a polgármester elé!
Fokozta az izgalmat az a hír, hogy szombaton lisztet sem fognak árusítani. Erre a tömeg lármázva, tüntetve és a polgármestert szidalmazva a városháza előtt egyre fenyegetőbben kezdett viselkedni. Egyszerre csak kövek röpködtek a levegőben. Beverték a városháza összes ablakait, valamint a polgármester lakásának az ablakait is. Közben megjelent a tömeg között rendőri fedezet mellett Miklós Antal polgármester is, aki megnyugtatni próbálta az asszonyokat azzal, hogy okvetlenül megkapják az elsőrendű élelmiszereket. Ez azonban nehezen ment. Majd a rendőrök léptek akcióba. Ezek is csitították a fölháborodott asszonyokat, akik nagy sokára még is szétoszlottak, persze – krumpli nélkül. A tüntetésből folyólag több embert előállítottak, állítólag azért, mert „izgatták a tömeget”. Ha izgatásról van szó, akkor elsősorban az újpesti városi vezetőséget kellene a rendőrségnek előállítani, mert ez izgatta föl tulajdonképpen az asszonyokat azzal, hogy nem tudott kellő mennyiségű krumplit előteremteni.

Népszava, 1916. október 31.
Az élelmezési hivatal vezetője az újpesti piacon

Vasárnap reggel az újpesti piacon váratlanul megjelent báró Kürthy Lajos, az országos közélelmezési hivatal vezetője, és a város polgármesterével bejárta a piacot. Megnézte a városi lisztirodát és az újonnan szervezett közélelmezési hivatalt. Érdeklődött az újpesti élelmiszerárak iránt, és többeket megszólított a piacon, hogy van-e panaszuk a közélelmezés ellátása körül. Báró Kürthy Lajos mindenről jegyzeteket készített magának és kijelentette, hogy az egész ország közélelmezésével hasonlóképpen gyakorlati módon akar megismerkedni. Ebből a célból tervbe vette több nagyobb vidéki város meglátogatását. Dr. Fodor Vilmos, Pest vármegye közélelmezési kormánybiztosa is meglátogatta az újpesti piacot és érdeklődött az újpesti közélelmezési állapotok iránt. Dr. Fodor kormánybiztos bejárja a vármegye többi községeit is és észleleteiről jelentést tesz a belügyminiszternek.