Az Est

Együnk lucernát – egymillió tehén nem tévedhet

A lucerna pozitív élettani hatásai számosak. Először is lúgosít, amit az emberi szervezetet általában inkább elsavasító táplálkozás ellensúlyozása végett tartanak fontosnak. Persze erre alkalmas volna a jóval megszokottabb uborka vagy saláta is. De a háborús viszonyok közepette meg kellett fontolni, hogy a tehenek megosztozzanak az emberekkel – és ezt ajánlotta Az Est is olvasói figyelmébe 1916 második felében. Tegyük hozzá, hogy a lucerna lassítja az időskori leépülés folyamatát, és még a szájszaggal is felveszi a harcot, bár 1916-ban mégiscsak inkább azért merült fel, mert a sóskához és spenóthoz hasonlóan főzelék készíthető belőle.
A lucerna „felfedezése” is azt mutatja, a világháború harmadik évébe kanyarodva újabb és újabb pótlékok bevetésére volt szükség a lakosság élelmezéséhez. Az ötlet a Monarchia nyugati szövetségesétől érkezett, ami mutatja, a táplálkozás Németországban előbb okozott gondokat és többet is töprengtek megoldásán. Az Est egy német természettudományos folyóirat cikkére reagált, amelyet egy magyarországi születésű, de osztrák állampolgárságú botanikaprofesszor jegyzett. A magyaróvári születésű tudós, Gottlieb Haberlandt, aki a bécsi egyetem elvégzése után Tübingenben, Grazban, majd 1910 után Berlinben oktatott és kutatott, elsőként mutatott rá 1902-ben, hogy bármely növényi sejt magában hordozza a növényi szövetek kifejlődésének lehetőségét. Az ő nevéhez fűződött a növényi hormonok felfedezése is.
1916-ban azonban a lucerna hasznosságáról, magas fehérjetartalmáról és tápértékéről értekezett. Rámutatott, hogy – pozitív élettani hatásai miatt – a lucerna normál viszonyok között fontos tápanyag lehetne. Tegyük hozzá: a cikk ékes példája annak, ahogy Németországban a természettudósok a maguk területén igyekeztek hozzájárulni a háborús erőfeszítésekhez.
A magyar beszámoló azonban nem abból a célból íródott, hogy itthon népszerűsítse az egészséges ételpótlékot. Az Est tudósítása szarkasztikusan tette hozzá, hogy a lucernafőzeléknek legfeljebb akkor jósol komolyabb jövőt Magyarországon, ha a vendéglői árakat maximálják, de tévedésből a lucerna – egyedüliként – kimarad a szabályozásból.

Felhasznált irodalom:
Együnk lucernafőzeléket = Az Est, 1916. augusztus 10.

Készítette: Takács Róbert

Együnk lucernafőzeléket. Az Est, 1916. augusztus 10.
Együnk lucernafőzeléket.
Az Est, 1916. augusztus 10.