Címke: sztrájk

Diáksztrájk – az iskola felszabadításáért

1917 szeptemberének egy pénteki napján a fővárosi István úti gimnázium diákjai kollektíven nem jelentek meg az iskolai előadásokon: egyszerűen sztrájkba léptek, hogy az akkoriban divatos szóhasználattal éljünk. A szülők által is támogatott tiltakozáshoz egy valóban lehetetlen helyzet vezetett:

Sztrájkok mindenütt

Hajógyári és kikötőmunkások Hollandiában, szénbányászok Angliában, hadimunkások az USA-ban, petróleumbányászok Mexikóban, pékek Brazíliában, közmunkára alkalmazottak Portugáliában, fémipari munkások Oroszországban – egytől-egyig sztrájkoltak 1917 júliusában a Népszava rövid tudósításai szerint.

Sztrájk

Vajon lehetett-e sztrájkokról olvasni a lapokban a világháború idején? A rendkívüli, háborús helyzetre hozott jogszabályok értelmében elméletileg nem – csakhogy a gyakorlat egészen más volt: csak Az Est 1917 májusában megjelent cikkei közül 26 írás összesen hatvanszor említette a sztrájk szót.

Sztrájktanya – nőkkel

A Pesti Napló a háború alatt a középosztály panaszainak megbízható szócsöve volt. Ugyanakkor – habár rendszeresen beszámolt a női munkavállalás terjedéséről – a lap hasábjain alapvetően a viktoriánus társadalmi szerepfelfogást jelenítették meg. Ennek megfelelően a szerkesztők