Címke: élelmiszer-drágaság

Képek a búzamezőkről

Az első háborús év mérlege Janus-arcú volt. 1915 májusában végre sikerült vereséget mérni az orosz hadseregre és a nyár folyamán lényegében egész Galíciát visszafoglalni. Viszont a háborús erőfeszítés mindinkább érezhető volt a hátországban:

Az igazi hazafi egészségesen táplálkozik: nem eszik húst!

1915. július elején a kormány hústalan nappá nyilvánította a keddet és pénteket, azaz a továbbiakban a hét e két napján nem lehetett marha-, borjú- és sertéshúst árusítani, illetve fogadókban, vendéglőkben stb. ilyen húsételeket felszolgálni.

Hiányzó mondatok a hiányról

A Pesti Napló kezdettől fogva pozitív módon viszonyult a háborúhoz, nem csupán a haditudósításokban, hanem kommentárjaiban és publicisztikáiban is. Ha problémákról számolt be, azt is pozitív végkicsengéssel tette, ennek megfelelően oldalait

A Haditermény Rt. megalakítása – de mennyi gabona marad szeszfőzésre?

1915 júniusában újabb lépés történt a kötött hadigazdálkodás avagy a „konzervatív háborús szocializmus” területén: a kormány elrendelte az 1915. évi gabonatermés zár alá helyezését és állami igénybevételét. Egyben döntött egy központi gabonabank, a későbbi Haditermény Részvénytársaság magalakításáról, amely a gabona állami felvásárlását, szállítását és elosztását végezte a „nyerészkedés kizárásával”.