Pesti Hírlap, 1914
Pesti Hírlap, 1914

Hat munkáscsaládot tesznek utcára Budapesten

A Pesti Hírlap 1918 szeptemberében olyan címmel közölt cikket, mely a mai sajtóban is elférne: „Hat munkáscsalád hajlék nélkül” – szólt a híradás a kormányhoz ekkor igencsak lojális lapban. Az írás szerint Pláger Lipót gépészmérnök megvette a Tömő utca 26. szám alatti házat, ahol „bádoggyárat akart berendezni”. Pláger ezután „a ház hat munkáscsalád lakójának fölmondott. […] A hatóság a felmondást érvényesnek ismerte el, mire Pláger rendőri segítséggel kiürítette a házat. A hajlék nélkül maradt munkáscsaládok most a Gólya utca és Üllői út sarkán, a klinika kőfala mellett ütötték fel tanyájukat, s mivel fedél alá nem juthattak, a szabad ég alatt töltötték az éjszakát” – írta a lap.
A hajléktalanná váltakról nem érkezett más hír, az azonban tudható, hogy az első világháború utolsó évében Budapesten óriási volt a lakáshiány, így nem könnyen találhattak menedéket a családok. Pláger Lipót gyáráról 1919-ben érkezett a következő hír a Közgazdasági Értesítőből. A Tanácsköztársaság idején ugyanis „a szociális termelési népbiztos a Forradalmi Kormányzótanács IX. sz. rendeletének 2. pontja alapján további rendelkezésig kinevezte ideiglenes termelési biztosokká” – és itt hosszas felsorolás következett az ellenőrzés alá került vállalatok újdonsült vezetőiről – többek között „Szálezer Lajost”, akit a „Pláger Lipót gépészmérnök bádogárú-gyárához” delegáltak.
A gyárat az 1920-as telefonkönyvben is megtaláljuk, tehát túlélte a Tanácsköztársaságot, és az üzem címe valóban Tömő utca 26. volt ekkor. Pláger Lipót gépészmérnökről a Körösvidékben is olvashatunk, eszerint Gyóni (Áchim) Géza iskolatársai és tanárai a „világháború legnagyobb magyar költőjének” emlékére rendeztek gyűjtést. Céljuk az volt, hogy emléktáblát állítsanak Békéscsabán, az ottani evangélikus Rudolf-főgimnázium falán az orosz hadifogságban, 1917-ben elhunyt költőnek. A gyűjtés során 17 ezer korona jött össze, ebből Pláger ötezret állt a tömör hír szerint.

Felhasznált irodalom:
Hat munkáscsalád hajlék nélkül = Pesti Hírlap, 1918. szeptember 6.
Személyi ügyek. Kinevezések = Közgazdasági Értesítő, 1919. május 1.
Távbeszélő-hálózatok betűrendes névsora. 1920. május.
Gyóni-ünnep Békéscsabán = Körösvidék, 1922. október 3.
Nyugtázás. Gyóni-emléktábla = Körösvidék, 1922. október 15.

Készítette: Szegő Iván Miklós

Pesti Hírlap, 1918. szeptember 6.
Hat munkáscsalád hajlék nélkül

Pláger Lipót gépészmérnök nemrégiben meg vette a Tömő utca 26. számú házat, ahol bádoggyárat akart berendezni. Ezért a ház hat munkáscsalád lakójának fölmondott. A hatóság a felmondást érvényesnek ismerte el, mire Pláger rendőri segítséggel kiürítette a házat. A hajlék nélkül maradt munkáscsaládok most a Gólya utca és Üllői út sarkán, a klinika kőfala mellett ütötték fel tanyájukat, s mivel fedél alá nem juthattak, a szabad ég alatt töltötték az éjszakát.