Címke: sport

Több mint 224-szeres kifizetés egy esélytelen ló győzelmére

Huszadmagával futott egy ló Berlinben, a grunewaldi versenypályán, 1918 júniusában. A teljesen esélytelen ló győzelmét 10:2242 arányban díjazta a „totalizatőr”, vagyis több mint 224-szeres pénzt fizettek arra, ha elsőnek fut be a Fra Diavolo elnevezésű paripa.

Magyar győzelem a XVII. háborús osztrák-magyar focimeccsen

A híres Schlosser Imre, a Fradi, majd az MTK focistája, az összesen 68-szoros magyar válogatott labdarúgó góljával szerzett vezetést a vendégcsapat a bécsi Práterben, 18 ezer néző előtt rendezett osztrák-magyar derbin. A június másodiki találkozón a magyarok másik gólját Schaffer szerezte, így válogatottunk 2:0-ra győzött.

Kik jártak a lovira és az ügetőre 1918-ban?

Ugyanarról a témáról két eltérő hangnemű cikk jelent meg 1918 áprilisában a pesti sajtóban. A Népszava az alagi (ma: Dunakeszi része) lóversenyeken elpazarolt milliókról cikkezett, és azon méltatlankodott, hogy az Úrlovasok Szövetkezete ebből a tízmilliós bevételből

Springer Ferenc, az FTC alapító elnöke udvari tanácsos lesz

1918 áprilisában IV. Károly udvari tanácsossá nevezte ki Springer Ferencet, a magyar sport legendás alakját. Springer volt a Ferencvárosi Torna Club (FTC) első elnöke, nevéhez fűződik a zöld-fehérek Üllői úti sporttelepének létrehozása (1911-ben), és szerepe volt a Magyar Labdarúgók Szövetségének megalakításában is.

A sakkvilágbajnok Budapesten

Az első világháború alatti sakkéletről korábban már közöltünk egy áttekintést a honlapon, 1917 októberében azonban ismét a „királyok játékáról” szóltak a hírek: Magyarországra érkezett dr. Emanuel Lasker (1868–1941), minden idők egyik legkedveltebb, legeredetibb és leghosszabb ideig uralkodó sakkvilágbajnoka.

Lovarbűnözés – avagy az Aréna úti vízpazarló úri gengszterek

1917-ben sem maradt el a szokásos nyári forróság, olyannyira, hogy már június második felében sem volt épp kellemes az idő. A Budapesti Hírlap például így kezdte parlamenti tudósítását: „Szélcsend volt és fojtogató forróság: megölője minden kíváncsiságnak.” A Népszava is azzal érvelt az éjszakai záróra egy órával történő kitolása mellett, hogy a munkában megfáradt, a tikkasztó nagyvárosi hőségtől

Tornaünnep az Üllői úton

Nagyszabású sportfelvonulást rendeztek az Üllői úti Ferencváros-pályán 1917 júniusában. A közel húszezer ember ezúttal nem Nemes Sándor vagy Tóth „Potya” István góljai miatt látogatott ki a Népligetbe (egyébként a Schlosser Imre nélküli Fradinak nem volt túl jó idénye, az MTK, a Törekvés és az Újpest is megelőzte őket), hanem középiskolások tömegeit figyelték.