Címke: segélyezés

Pesti Hírlap, 1914

Ki fia-borja?

“Thury Károly pápai kamarás, csongrádi plébános, megható levélben azt közli a Pesti Hírlappal, hogy a Przemyslben 1915. május 28-án hősi halált halt Polyák István Csongrádon élő családja támasz és segítség nélkül, nagy nyomorban sínylődik. Nincs senki, aki Polyák István három kicsiny árvájáról gondoskodjék.”

Pesti Hírlap, 1914

Lesz-e 13. havi nyugdíj?

Ez a kérdés ugyan nem hangzott el 1917. június elején a nyugdíjasok országos értekezletén, de a résztvevők – egykori tisztviselők – helyzetük rendezését kérték az államtól. Nyugdíjuk összege ugyanis nem követte a háborús inflációt, havi bevételük sokakat „a koplalás szélére” sodort.

Ober West? Belgium német megszállása és a Commission for Relief in Belgium

A keleti fronton az 1915-ben megszállt területeken a német főparancsnokság olyan megszállási rendszert vezetett be, amelynek fő célja a vadnak tartott vidék vélt civilizálása volt. A háború elején rövid idő alatt elfoglalt Belgium azonban Európa egyik legvárosiasabb, legiparosodottabb és legsűrűbben lakott vidéke volt.

(Bele)rokkantak – a háború első éve

Néhány hónappal a háború kitörése után újabb kihívással kellett szembenéznie minden hadviselő félnek: a harctérről maradandó sérüléssel hazatért invalidusok tömegével. Katonai nyelven invalidusnak – azaz rokkantnak – számított mindenki, aki harcképtelen.