Címke: II. Vilmos

Történelmi történész

A német-magyar szövetség illúziója annál nagyobb lelkesedést váltott ki, minél inkább nyilvánvaló volt, hogy a Monarchia katonai sikerei is a németektől függenek. A gondolat, hogy Magyarország önmagában fontos Németországnak egyúttal

Egy élet a népért, egy ember a világbékéért

II. Vilmost sötét, soviniszta, reakciós uralkodóként őrizte meg a kulturális emlékezet, de nem ritkán ábrázolják a német császárt pokoli erőkkel bíró gonoszként is, akinek szúrós tekintetétől kristálypoharak törtek szét, és csillárok szakadtak le, ha belépett egy táncterembe. De vajon milyen kép élt róla egykorúan, az 1918 előtti magyar sajtóban?

Vilmos császár és az ő derék magyarjai

A Vilmos sosem tartozott a leggyakoribb magyar keresztnevek közé, a kilencvenes évek elején pedig tovább gyengítette pozícióit a Família Kft.-ből szárnyra kelő „Vili, te nagyon hülye”–kijelentés, mely a sorozatban többször hangzott el, mint ahány hadihajót Németországban avatták a tirpitzi flottaépítési program 1898-as beindítása után.

Pesti Hírlap, 1914

A császár humora

Míg a Monarchiában szigorúan büntették a király bárminemű kifigurázását akár rajzos, akár írásos formában (ahogy erről Az Est 1914 júniusában be is számolt), addig Németországban kifejezetten támogatták az uralkodóról készült gúnyképek készítését.