Címke: hadifogolytábor

Zalaegerszegi történetek

Benda Jenő (1882–1944), a Pesti Hírlap munkatársa a háború egész ideje alatt sokat cikkezett az oroszországi viszonyokról és a hadifoglyok ottani életkörülményeiről. Mikor hosszas diplomáciai egyeztetést követően 1921 nyarán a túszként visszatartott hadifoglyok számára is lehetővé vált a hazatérés

Karácsony a hadifogságban

Rendhagyó ünnepi írásunkban néhány naplórészletet olvashatnak az oroszországi fogolytáborokban töltött karácsonyokról: Adamik Pál őrmester és Kohányi Kálmán tartalékos zászlós írásaiból.

Primadonnák – príma donnák?

„…Persze a nagyobb szereplők valahogy mintha nagyobb rangot viseltek volna, mint ami a gallérjukra volt varrva. Különösen pedig a nőszereplők. Mégis másképp kellett velük bánni. Mégiscsak a nőszereplők hoztak valami új bizsergést, valami új fűszert a játékba, alvó emlékeket ráztak életre.

Orosz hadifoglyok

Az I. világháború alatt mintegy 2,5 millió osztrák–magyar állampolgár és ennél jóval kevesebb német katona – mindössze 200000 – esett orosz hadifogságba. Általában kevesebb szó esik a másik oldalról, az osztrák–magyar területeken felállított hadifogolytáborokról és az ott fogva tartottakról.