Címke: béke

Károlyi Mihály „politikai légvára”?

„Én azt állítom, hogy az a politika, amelynek Tisza, Apponyi és Andrássy tudatos, Esterházy kevésbé tudatos képviselője volt – nem az eredmény távlatából nézve, hanem önmagában is –, a legnagyobb mértékben könnyelmű politika volt, amelyért a történelem és a lelkiismeret fóruma előtt alig lehet felelni.

Békenyilatkozat

A kormányválságok és -váltások sora 1917 júliusára Németországot is elérte. Bethmann-Hollweg kancellár, miután elvesztette a parlament többségének támogatását, a hadsereg vezetése számára is haszontalanná vált, így inkább lemondott. A parlamenti többség elvesztését a Reichsratban a

Újságíró-Stockholmot!

1917 tavaszának nagy szenzációja volt a szocialisták stockholmi találkozója, annak ellenére, hogy azon az angol és francia kormány nem engedte részt venni az angol és francia szociáldemokratákat, konkrétan nem adta meg a kiutazásukhoz szükséges vízumot.
Az értekezlet nyomán

Közel húszmillió áldozat – számvetés 1916 végén

Az év vége és az újév eleje gyakran a számvetéseké, összegzéseké: mi történt az előző években, mi várható a következőkben. 1916 végén született egy dán – azaz semleges – statisztika a Nagy Háború addigi emberveszteségeiről, amely – a Népszava korabeli jelzőivel – „rettentő és megdöbbentő” nagyságú lett: