Felhívás a kolera terjedése ellen hozott intézkedések betartására

Belül támad az ellenség: „szerb és orosz kolera” Magyarországon

„Amikor beköszöntött a tél, magával hozta az állandó esőzéseket, és az állandó esőzés magával hozta a kolerát. De ezt szerencsésen megelőzték, és végül is csak hétezer embert vitt el a kolera az egész hadseregben” – írta Ernest Hemingway 1929-ben. A Búcsú a fegyverektől az olasz fronton játszódott, de a kolera már háromnegyed évvel azelőtt megjelent Magyarországon, hogy Olaszország egyáltalán hadba lépett volna az antant oldalán.

Magyarország területén 1914. szeptember közepén találtak először kolera-megbetegedést. A kórt az orosz frontról hazatérő katonák hozták magukkal, de nem vált végzetessé: az év végéig országszerte közel 3300 esetet jelentettek. A magyar sajtóban 1914. szeptember végén olvashatták az első kolerával kapcsolatos híreket. A szeptember 26-i tudósítás arról számolt be, amit a fővárosi közönség aznap a saját szemével is láthatott: nagyméretű sárga hirdetmények tájékoztatták az embereket, hogy mit tehetnek saját érdekükben az ország több pontján felbukkanó betegség ellen. Így felhívták a budapestiek figyelmét arra, hogy nagyon ügyeljenek otthonuk és környezetük – mindenekelőtt ételeik – tisztaságára. Figyelmeztették a lakosságot, hogy tilos a Dunából és más folyó vizekből inni, sőt a folyó vize mosásra sem használható. A hatóságok a 20-25 százalékos mésztejet vagy az 5 százalékos karbolsav-oldatot javasolták ideális fertőtlenítőszerként. A meszet már az első nagy – 250000 áldozatot követelő – magyarországi kolerajárvány idején, 1831-ben használtak a kutak fertőtlenítésére, de akkor több helyen azt hitték, a katonák mérgezik az ivóvizüket. Az 1872–1873-as kolerajárványban közel 200000-en vesztek oda. A világháború előtti években többször tört ki járvány, így 1911-ben, majd a Balkán-háborúk idején is terjedt a fertőzés, de pusztítása korlátozott maradt.

Az 1915 őszi első koleratudósítások után pár nappal Az Est már aggasztó híreket közölt Debrecenből, miszerint 42 koleragyanús esetet regisztráltak, hárman pedig meghaltak, ezért felfüggesztették a tanítást az elemi és a középiskolákban, illetve elhalasztották az egyetemi tanévnyitót. Október elején viszont azt tudatták a lapok, hogy a kormány ura a helyzetnek: „A kolera ellen nem is orvosság kell, hanem komoly, apai okos szó, amelyet a legegyszerűbb ember is megértsen. Ez az okos atyai szó elhangzott, Tisza István mondotta ki.” A cikk arról a rendeletről számolt be, amely a megyéket utasította a kolera elleni védekezés szabályairól. A megfogalmazásban nemcsak az érdemel figyelmet, hogy a járvány elleni védekezés elmulasztását hazaárulásnak tekintette („Az a polgár, aki a kolera leküzdésének érdekében nem követ el mindent, az éppoly hazaárulást követ el, mintha az oroszt vagy a szerbet vezetné az országba.”), hanem az is, hogy a ragályt nemcsak legyőzendőnek tekintette, hanem össze is kapcsolta az ellenséggel: „Mi itthon bánjunk el a szerb és orosz kolerával!”

A védekezés részeként 14 megfigyelőállomást állítottak fel: Besztercebányán, Kassán, Losoncon, Nyitrán, Rózsahegyen, Trencsénben, Zsolnán, Munkácson, Ungváron, Szatmárnémetiben, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Sátoraljaújhelyen. Ezekben a kórházakban szűrték meg a frontról vonaton hazaérkező sebesülteket, válogatták ki és különítették el a fertőző betegséget hordozókat, illetve műtötték, kezelték azokat, akiknek állapota túl súlyos volt ahhoz, hogy továbbutaztassák valamelyik hátországi kórházba.

Kolera elleni oltás Romániában
Kolera elleni oltás Romániában

Pár nappal később Az Est arról is beszámolt, hogy a világháború idején a kolera kórokozója már bő három évtizede ismert volt – Robert Koch fedezte fel 1884-ben – és létezett védőoltás is ellene, amely időleges védelmet adott a megbetegedés ellen. Sőt a Balkán-háborúk során a görög katonákat be is oltották, aminek következtében a görög hadsereget elkerülte a járvány. Az oltásokat az I. világháború idején is alkalmazták – William Osler oxfordi professzor sürgetésére például a brit csapatok 97 százalékát oltották be hastífusz ellen, igaz, más, már akkor ismert védőoltásokat csak rendszertelenül alkalmaztak. Így míg a búr háborúkban a brit katonák ötödét ragadta el a hastífusz, addig az I. világháborúban mindössze 2 százalékukat.

Kolera a magyar hadseregben és a hátországban 1917-ig fordult elő, a Monarchia hadserege összesen 80000 megbetegedést jegyzett fel. Emellett előfordult szinte minden korábbról ismert járvány is – vérhas, tífusz, tüdőbaj, influenza, sőt például malária is, amely az Albániában harcolókat fenyegette –, és az állóháború nyomán felütötték a fejüket olyan betegségek, amely az egészségügyért felelősöket is meglepetésként értek. Így a lázzal, fejfájással, láb- és csontfájdalmakkal járó, a katonákat legalább egy hónapra ledöntő, a tetvek által terjesztett lövészárok-láz, a nedves és hideg időszakban pusztító, lábakat elüszkösítő lövészárok-láb, vagy a fogak elvesztését eredményező fekélyes szájüregi gyulladás, az angolul lövészárok-száj. Az amerikai hadseregben pedig a fentieknél is nagyobb gondot okoztak a nemi betegségek. Egy felvilágosító plakát ezt hirdette az US Army tagjainak: „A német golyó biztonságosabb, mint egy szajha.”

Mindezek ellenére összességében az I. világháború volt az első olyan háború, ahol a harc közben elesett katonák száma meghaladta a járványos megbetegedésekben elhunytakét (kivéve az osztrák–magyar hadsereget, ahol a betegségek miatti veszteség 0,2%-kal magasabb volt, mint a harci cselekmények során elhunytak esetében).
A tízmillió halott nagyjából kétharmada esett el a harctéren és „csak” egyharmada különböző betegségek, fertőzések következtében. A krími háborúban – angol oldalon – még a halálesetek 55 százalékáért, az amerikai polgárháborúban 56 százalékáért, az angol-búr háborúkban 66 százalékáért a járványok voltak felelősek. Az 1877–1878-as orosz–török háborúban egészen elképesztő, 18-szoros arányt becsültek. Az első világháborúban bekövetkező változásban egyrészt jelentős szerepe volt az egészségügy fejlődésének, a baktériumok és vírusok okozta fertőzések jobb – bár messze nem teljes – ismeretének, de annak is, hogy a fegyverek – srapnellövedékek, repülőgépről szórt bombák, mérgező gázok – a korábbiakat jóval felülmúló pusztító erővel rendelkeztek, és „bőkezűen” osztották a halált. És persze annak is, hogy a feltehetően az amerikai csapatok által Kínából behurcolt influenzajárvány, a spanyolnátha 1917 és 1920 közti 50 millió áldozatát a statisztikák nem számítják be a háborús statisztikákba…

Felhasznált irodalom:
A kolera. = Az Est, 1914. szeptember 26.
Kolera Debrecenben. Hírek = Az Est, 1914. szeptember 28.
A kolera. = Az Est, 1914. október 4.
A főváros védekezése a járványok ellen. Hírek = Az Est, 1914. október 7.
Járványbiztosok. Hírek = Az Est, 1914. október 7.
Védőoltás a kolera ellen. = Az Est, 1914. október 8.

Kiss Gábor: Fertőzéses megbetegedések az osztrák–magyar hadseregben az I. világháború idején. Nagyháború Blog
Francis Cox: The First World War. Disease the Only Victor.

Készítette: Takács Róbert