Népszava, 1914

Örökrangadó a háború idején

Címkék
futball, sport

Hiába érte váratlan megrázkódtatásként Magyarországot Románia támadása 1916 augusztusának végén, az élet nem állt meg teljesen, így a háború első két évében szünetelő hivatalos nemzeti futballbajnokság újraindítását sem halasztották el. Az első fordulóra szeptember 3-án került sor, rögtön az örökrangadóval, azaz MTK–FTC mérkőzéssel kezdődött az idény a Hungária körúton. A háború természetesen mindkét csapat szurkolótáborát negatívan érintette, de így is közel kilencezer néző ment ki az összecsapásra – ilyen létszámot ma, békeidőben hiába remélnek a legtöbb magyar bajnoki focimeccsen…
A két csapat közül a hazai pályán játszó MTK volt egyértelműen az esélyesebb, mivel sokkal jobb játékosállománnyal rendelkezett, a nézők mégis izgalmas játékot láthattak. Nagy riválisa ellen ugyanis az MTK – a Népszava értékelése szerint – „nem képes olyan elfogulatlanul játszani, mint más csapatokkal”, azaz csak a találkozó végén kerekedett ellenfele fölé, és nyert végül 4:1-re. A fradistáknak pedig nyilván nem esett jól, hogy a meccs legjobbja három góllal az a Schlosser Imre lett, aki 1915 végén igazolt át az FTC-től az MTK-ba.

Felhasznált irodalom:
Labdarúgás. Az FTC–MTK-mérkőzés = Népszava, 1916. szeptember 3.
Labdarúgás. A vasárnapi eredmények = Népszava, 1916. szeptember 4.

Készítette: Ignácz Károly

Népszava, 1916. szeptember 3.
Labdarúgás

Az FTC–MTK-mérkőzés lesz kétségtelenül a legérdekesebb sportesemény vasárnap a fővárosban. A két régi rivális idők folyamán hatalmas tábort toborzott magának, amely ha ma számban megcsappanva is, de változatlan érdeklődéssel várja a két csapat mérkőzését. Legutóbb a tavasszal mérkőzött a két rivális, amikor is az MTK 4:2 gólarányban győzte le ellenfelét. Ez az aránylag kis gólarányú győzelem is meglepetést keltett, mert a két csapat akkori formája alapján a győztes nagyobb gólarányát várta a közönség. Ma úgy áll a helyzet, hogy az MTK csapata alig egy-két helyen gyöngébb, mint volt békeidőben, míg egyes helyekre ma különb emberei jutottak, mint békeidőben. Az FTC helyzete azonban már nem ilyen biztató. Kellő időben nem gondoskodván bőséges tartalékokról, ma bizony alaposan megérzi a csapat a háborút. Egyetlen előnye: nagy küzdőképessége, amely legutóbb és talán most is megóvja majd a nagyobb-arányú vereségtől. A két csapat vasárnap délután 5 órakor, dr. Veres Imre bíráskodása mellett mérkőzik a Hungária-úti pályán. Előzően a II. csapatok a szövetségi díjért mérkőznek, az ifjúsági csapatok pedig barátságos mérkőzést rendeznek.

Népszava, 1916. szeptember 4.
Labdarúgás

A vasárnapi eredmények. A legnagyobb érdeklődést vasárnap az MTK–FTC-mérkőzés keltette. Közel kilencezer ember nézte végig ezt a mindenképpen izgalmas mérkőzést, amelyet 4:1 gólarányban az MTK nyert meg. (Az FTC egyetlen gólja Potya révén tizenegyesből esett.) Ismét beigazolódott, hogy az MTK, ha jobb csapattal áll is ki, mint az FTC, nem képes olyan elfogulatlanul játszani, mint más csapatokkal. A győztes csapatban Schlosser és Kertész II. voltak a legjobbak. Schaffer sokat dolgozott – de eredménytelenül. A gólokat Schlosser (3) és Konrád II. lőtték. Az FTC csapatában a közvetlen védelem és Potya érdemelnek külön említést. A mérkőzést dr. Veres Imre kifogástalanul vezette. – A Vas- és fémmunkásokat 3:1 (2:0) gólarányban legyőzte az UTE csapata. Erős ellenféllel kerültek szénibe a vasasok, akiket ez a vereség remélhetőleg fokozottabb munkára fog serkenteni.