Pesti Napló

Mondja marha, miért oly bús? Drágább lett a jó halhús…

Az áruhiánynak és ezzel párhuzamosan a táplálkozási szokások változásának egyik – akár előnyösnek is tekinthető – következménye lett a halfogyasztás megnövekedése. Igaz, kényszerből történt és még csak nem is a tengeri halakat érintette – hiszen a Monarchia saját, adriai halászterületei 1915 májusától közvetlenül is hadműveleti területnek számítottak –, de kedvező élettani hatását nem lehetett tagadni. Ennek köszönhetően lendült fel az édesvízi halak tenyésztése és kereskedelme is, a hatóságilag kijelölt hústalan napokon szinte bármennyi árut elkapkodtak a piacon. Nőtt a Skandinávia felőli halkonzerv behozatal is. És ami nyilván a leginkább örömmel töltötte el a kereskedőket és haltenyésztőket: az árak is szép fokozatosan emelkedtek.

Felhasznált irodalom:
A halfogyasztás növekedése = Pesti Napló, 1915. szeptember 25.

Készítette: Egry Gábor

A halfogyasztás növekedése. Pesti Napló, 1915. szeptember 25.
A halfogyasztás növekedése.
Pesti Napló, 1915. szeptember 25.