Március havi ajánló, 2015

Március végi ajánlatunk

Havi kulturális ajánlatunk csupán szemezget abból az óriási kínálatból, amit a centenáriumi évforduló kapcsán kínálnak a közgyűjtemények, a színházak vagy a mozik. Kapcsolódj be virtuális kalandozásunkba, és ha részt veszel valamelyik programon, oszd meg velünk élményeidet! Beszámolód szerkesztett formában viszontláthatod a honlapon.

Kiállítás

Ha a déli határainkhoz látogatsz mostanában, akkor ne hagyd ki a Közös múltunk és sorsunk: az I. világháború címmel nyíló kiállítást a Zentai Történelmi Levéltár előcsarnokában. A március 27-ig látogatható tárlat szervezője a szegedi Meritum Egyesület, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Zentai Történelmi Levéltár.
Február óta látogatható az első világháború történéseit bemutató új, interaktív időszaki kiállítás Mire a falevelek lehullanak… címmel a soproni Lábasházban, ahol a Soproni Múzeum munkatársai futóárok-rendszert, tűzfészket és tiszti szállást is építettek. A múzeum arra vállalkozott, hogy a frontkatonák élete mellett az itthon maradtak körülményeit is bemutatja neked és a látogatóknak.
A budapesti Hagyományok Házában tekintheted meg az a tárlatot, amely a 20. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője és népzenekutatója, Lajtha László életét és művészetét mutatja be. A korhű dokumentumok, fényképek, levelek, kéziratok segítségével nemcsak a zeneszerző fiatalkorának meghatározó időszakát ismerheted meg, hanem az első világháborúban résztvevők élete, mindennapjai is közelebb kerülhetnek hozzád.

Előadás

Március 25-én 16 órakor az ELTE BTK Hadtörténeti Műhely rendezvényén Balla Tibor alezredes, a Hadtörténeti Intézet igazgató-helyettese tart előadást Várostrom az első világháború orosz frontján. Przemyśl 1914-15 címmel (helyszín: ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtára).

Beszélgetés

A hónap utolsó csütörtökjén, március 26-án 17:30-kor A múzsákat lelövik, ugye? címmel kerekasztalbeszélgetés-sorozat indul a háborús kultúráról a Politikatörténeti Intézetben. A háború kulturális hatásai máig élnek, a szervezők a beszélgetéssorozat során ezekkel a folyamatokkal szeretnének megismertetni téged.
Az első alkalom témája: Színházi élet a háború alatt. Frontszínházak és hadifogolyszínházak – avagy hogyan mulattak a bakák? Beszélgetőtársak: Kiss Csilla színháztörténész és Sipőcz Mariann színháztörténész, gyűjteményvezető, az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum munkatársa.

Filmklub

Április első és harmadik szerdáján utolsó vetítéseihez érkezik az Anno Filmklub első világháborús évada: ha ellátogatsz ide, akkor két magyar alkotást, a Fábián Bálint találkozása Istennel és az Utrius című filmeket láthatod.

Könyv

Otthoni időtöltésként Pollmann Ferenc hadtörténész, az Anno filmklub március 18-i előadójának új kötetét érdemes a kezedbe venned. A régi Magyarország utolsó háborúja, 1914-1918 című könyv fontos erénye az első világháború magyar vonatkozásainak objektív, szakmailag teljesen korrekt összefoglalása, valamint a témáról az utóbbi két évtizedben magyar és idegen nyelven publikált legújabb kutatások és szakmai viták eredményeinek felhasználása.

Kellemes időtöltést kívánunk a programokhoz!

Készítette: Prosinger Lívia