Filmajánló

Gulasch-puszta-csárdás nélkül megbukott a magyar világsiker

Címkék
filmklub

Az első világháború éveiben először a hazafias, a háborút igenlő, lelkesítő darabok futhattak a pesti színházakban. Az 1915-ben, először Bécsben bemutatott Csárdáskirálynő már inkább feledtetni próbált. A darab világsiker lett, de a Broadway-en megbukott. Az Anno Filmklubban legutóbb Szinetár Miklós operettfilmjét vetítették.

1914 szeptemberében, amikor a háború kitörése miatt a budapesti és bécsi színházak jelentős része bezárt, a közönség azt remélte, hogy 1915-ben már a megszokott módon élvezheti tovább azt a szórakozást, amit a Monarchia két fővárosának sokféle mulatóhelye nyújtott számára. Ez nagyjából így is lett, de nem azért, mint hitték, vagyis, hogy a háború 1914 késő őszére eldől, hanem mert az elhúzódó állóháború körülményei között az élet ment tovább a maga módján.

1914-ben a színházi idény ugyan nem maradt el teljes egészében, és a varieték, kabarék sem zártak be, ám a két nagy állami fenntartású intézmény, a Nemzeti Színház és az Opera több hónapig nem játszott – ahogy Bécsben a Hofoper és a Burgtheater sem.

Tóth Imre igazgató így foglalta össze egy színházigazgató hirtelen megszaporodott műsorpolitikai gondjait: „Francia darabot nem adhatunk; angol darabot nem adhatunk és a régi magyar írók műveiből sem igen állíthatjuk össze műsorunkat, mert a régi hazafias darabok tele vannak szitkokkal az osztrákok ellen”.

A francia és angol szerzők nemkívánatossá váltak, így eltűntek a zsákszámra importált könnyed vígjátékok is. A Vígszínház például kifejezetten hangsúlyozta 1914 októberében, hogy Edward Knoblock bizony Knoblauch, és amerikai állampolgár Monarchiabeli felmenőkkel, így Mária testvér című darabját lelkiismeret-furdalás nélkül élvezheti a hazai publikum. Ám a naiv, gyermekre vágyó apáca történetéből – aki a katonák közé keveredve részesül is a gyermekáldásból – a katolikus egyház is lelkiismereti kérdést csinált, így hamar levették a műsorról…

Takács Róbert teljes beszámolóját a filmről és a vetítésről itt olvashatja…

Kapcsolódó cikkeink:
A csárdáskirálynő
„Ferenc József azt üzente…” Színpadon a háború
Mit vétett nekünk Molière és Shakespeare?

Anno Filmklub

A Politikatörténeti Alapítvány és Intézet Anno Filmklubjának „1914 – 1918” című évada ezúttal az elmúlt száz év I. világháborút feldolgozó filmjeit mutatja be 14 részben. A tizedik vetítésen László Ferenc kritikus volt a filmklub vendége, aki a Csárdáskirálynő című NSZK–magyar–osztrák operettfilmet követően beszélt az alkotásról.