Címke: találmány

A margarinkirály halála

A Nagy Háborúban megszűnt hír lenni, ha egy közkatona meghalt. A tisztek halálhírét hosszabb-rövidebb formában közölték ugyan a lapok, de a háború előrehaladtával fordult a kocka: jóval nagyobb teret kaptak a napi sajtóban a hátországban elhunytakról szóló gyászhírek.

Kukoricaolaj

Az elhúzódó világháború az energia-, takarmány- és élelmiszeripar állami irányítóit és új piacot, profitot remélő magánvállalkozóit is arra sarkallta, hogy alternatív megoldásokat, eljárásokat kutassanak, kísérletezzenek ki a hiány kiküszöbölésére.

Amerikai nagybácsik

Az Amerikai Egyesült Államokban élő kivándorló közösségek a háború előtt rendszeres kapcsolatban álltak Magyarországgal, ennek egyik formája volt a megkeresett pénz egy részének hazaküldése. A banki átutalás azonban ekkoriban még igencsak gyerekcipőben járt,

Örök energia és örökös csalások

1916 áprilisában egy műszaki szenzáció járta híre be a magyar sajtót, miszerint sikerült megtalálni az elektromosság „perpetuum mobiléjét” – olyan szerkezetet, amely képes a környezetből, azaz a levegőből kinyerni az energiát.