Címke: magyar kormány

Wekerle lemondása után újra miniszterelnök, de kormánya átalakult

1918. január 18-án általános sztrájk tört ki a magyar fővárosban, amely másnap vidékre is átterjedt. A sztrájk megrengette a magyar politikai életet, ám a hazai elit nem adott jó választ a kihívásra. A jogot követelő munkásoknak továbbra sem engedtek, elmaradt a választójogi reform, sőt megkezdődött a leszámolás a forradalmi szocialistákkal.

Mit jelent Tisza bukása? – Külföldi sajtószemle

Jászi Oszkár 1910-ben azt írta, hogy Magyarországon Tisza István „politikai hulláján át vezet előre a demokrácia útja”, és 1917. május 23-án valóra vált az akkor már a Választójogi Blokkba tömörülő ellenzéki erők álma: a megtestesült „reakciónak” tartott, démonizált Tisza István inkább lemondott,

Fejcserék Ausztriában – és Magyarországon?

Ferenc József halála és Károly trónra lépése több lett egyszerű uralkodóváltásnál, miután az új császár jelentős személyi változásokat kívánt végrehajtani a Monarchia vezető posztjain. Így rövid időn belül újabb váltás történt az osztrák miniszterelnöki poszton:

Alkalmatlan kormány?

Sándor János, Teleszky János, Balogh Jenő, Hazai Samu, Burián István, Jankovich Béla, Ghillányi Imre, Harkányi János, Pejacsevich Tivadar. Ma akár 40 millió forintos kérdésnek is fel lehet tenni azt, ami száz éve 40 forintos kérdés lett volna a Legyen Ön is milliomos! korabeli verziójában: mi köti össze ezt a kilenc úriembert?