Címke: környezeti változás

Megjött a tél!

És persze nyomban le is állt az élet, amit a Pesti Napló hosszú tudósítása is részletezett. A 25 centiméteres hó miatt a főváros tömegközlekedése akadozott – bár a fővonalakon még jártak a villamosok, de a mellékvonalakat leállították, a konflisok pedig rendre elakadtak.

Megint állunk…

A háborús telek is menetrendszerűen érkeztek, amin nyilván senki sem lepődött meg. 1916-ban november vége már igen hideget hozott, Budapesten november 18-án kezdett először havazni, majd ónos eső következett annak minden várható hatásával.

Pesti Hírlap, 1914

A hattyú halála

A bütykös hattyú, Dánia nemzeti madara, a balatoni nyaralóknak is nagy kedvence. A kellően szocializált – és ezért kenyeret is nagy lelkesedéssel fogyasztó – 21. századi példányoknak nyilvánvalóan sejtésük sem lehet arról, micsoda vérontásnak estek áldozatul

Pesti Hírlap, 1914

Változnak az évszakok

A légtüneménytan – vagyis a meteorológia – ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget. Nyilván az ősember az időjárásnak elsődlegesen nem az összefüggéseire, a várható frontokra és a légköri nyomásra volt kíváncsi, hanem feltehetően az érdekelte: esik-e az eső avagy sem.

Hat-e az ágyúzás az időjárásra?

Az időjárás olyan bonyolult rendszer, amelyben a kiindulási tényezők apró eltérései akár megváltoztathatják az egész szisztéma működését – így tartja ezt a pillangóhatás-elv, mely a kiindulási tényezők fontosságát hangsúlyozza a káoszelméletben.