Népszava, 1914

Amiről nem ír(hatot)t az újság: zavargások Csepelen

1915. június 9-én több alkalommal is erőszakos rendbontások zavarták meg az akkor még önálló Csepel nagyközség nyugalmát – a zendülések hátterében élelmiszerellátási problémák álltak. Az események menetét azonban a korabeli (erősen cenzúrázott) sajtóbeszámolókból nem, csak a rendőri és csendőri jelentésekből ismerhetjük meg.
A tiltakozási hullám egy szokványos piaci vitából indult: egy szabadságolt katona túl magasnak találta az árakat, és ennek „botrányos viselkedéssel” adott hangot. A karhatalom a katonát és az eladót egyaránt letartóztatta, azonban ez csak olaj volt a tűzre: forrongó tömeg gyűlt össze a helyi községháza előtt, és köveket dobálva betörte annak ablakait. A délelőtti rendbontásnak végül 20 gyalogos és 2 lovas rendőr vetett végett – mint kiderült, csak ideiglenesen. Az esti órákban többezres tömeg tiltakozott újra a községháza előtti téren, és akkor már a szomszédos plébánia ablakait is betörték a kődobálással. Az ismét kirendelt, immár erősebb rendőr egység (31 lovas és 20 gyalogos) csak komoly küzdelemben tudta „megtisztítani” a teret. Végül éjjel két század rendfenntartó katona váltotta fel a rendőröket.
A helyi közigazgatási tisztviselők az élelmiszerellátás problémájára vezették vissza a zavargást, mert a községben „egyáltalán nincs főzőliszt”, illetve miközben a csepeli hadiüzemek munkáslétszáma majdnem ötszörösére nőtt a háborúban, a növekedésnek megfelelő többlet-élelmiszer nem volt biztosítva. Pár nappal a csepeli események után a közeli Soroksáron is mozgalom indult a liszthiány és a drágaság miatt, de ott lisztosztással gyorsan megpróbálták a hangulatot lecsillapítani – természetesen a karhatalom készültségbe helyezése mellett.
A cenzúra miatt a Népszavában nem találunk beszámolót a csepeli zavargásokról. Ugyanakkor a „községben előfordult események” közvetetten mégis megjelentek a szociáldemokrata lapban: az Általános Fogyasztási Szövetkezet értesítette tagjait, hogy a helyi fiók továbbra is rendben működik, sőt, még meg is növelték az ott elérhető élelmiszerkészletet.

Felhasznált irodalom:
A magyar munkásmozgalom történetének válogatott dokumentumai. IV/B. kötet. Budapest, 1969.
Szövetkezeti Ügyek = Népszava, 1915. június 12.

Készítette: Ignácz Károly

Népszava, 1915. június 12.
Szövetkezeti Ügyek

Csepeli tagjaink figyelmébe. Értesítjük az elvtársakat, hogy a községben előfordult események ottani fiókunk működését semmiképpen sem érintik, sőt gondoskodtunk arról, hogy a csepeli fiókban a szokottnál nagyobb élelmiszerkészlet álljon a tagok rendelkezésére.

Az igazgatóság