Címke: tisztviselők

Mi lesz a hivatalnoknőkkel a háború után? Kell-e majd nekik munkanélküli segély?

Az első világháború hatására ütemesen nőtt a női munkavállalók száma. A nők olyan foglalkozási ágakban is feltűntek, ahol korábban csak kis számban vagy egyáltalán nem voltak jelen. Dolgoztak nők a mezőgazdaságban, az iparban, a közlekedésben, a vendéglátásban és ugrásszerűen nőtt a számuk a tisztviselők között is. 

Forrongó tisztviselők

Az állami alkalmazottak egyre romló helyzete folyamatos témát adott egyes sajtóorgánumoknak, így a Pesti Naplónak is. 1917 végén pedig olyasmire került sor, ami néhány évvel korábban teljességgel elképzelhetetlen lett volna: az állami alkalmazottak kormánykritikus szervezkedésbe kezdtek.

Már a közalkalmazottak is… – a köztisztviselők viharos gyűlése 1917 végén

„A munkások évtizedek óta, a magánalkalmazottak évek óta szervezkednek – az állami tisztviselő pedig soron kívül akar előlépni. […] Ezért van az, hogy a húsipari munkás 3–400 koronát keres egy héten, egy főtisztviselő még egy hónapra sem kap ennyit. Azért mi elhatároztuk, hogy mi is úgy fogunk tenni, mint a munkások. A nyomor felébresztett bennünket.

„A telefon rabszolgái” – Sztrájk a közszférában 1917 végén

A Népszava csütörtöki számában akartunk részletesen beszámolni arról a mozgalomról, amely szerdán délelőtt 10-től 12-ig megakasztotta a főváros telefonforgalmát. Az agyoncsigázott, rosszul fizetett telefonkezelőnők szüntették be két órára a munkát, hogy tüntetésükkel magukra irányítsák azoknak a figyelmét, akik eddig nem törődtek helyzetükkel, hogy összetartásukkal jelezzék a további harcra való készségüket.