Pesti Hírlap, 1914
Pesti Hírlap, 1914

Wellness minden időben

Címkék
szórakozás

A nyugat-szlovákiai Trencsénteplic fürdőt annak gyógyhatású gipsz-kéntartalmú forrása miatt hamar felfedezte magának a csúzos végtagjait kúrálni kívánó közönség. A fürdőélet már a 19. századi Monarchiában is élénken pezsgett, Pöstyén, Herkulesfürdő, Parádfürdő, Harkány – hogy csak néhány települést említsünk – szállóiban egymást érték a vendégek, akik hosszú hetek vagy hónapok – azaz a kúra ideje – alatt csupán egymás társaságát élvezhették.
Hogy mennyire fontos volt a társas érintkezés megfelelő formáit használni – még ebben a különleges helyzetben is –, azt a 19-20. században divatos (és rendkívül népszerű) életvezetési tanácsadó könyvekből is leszűrhetjük, hiszen közülük egyik sem feledkezett meg arról, hogy felvértezze olvasóit a fürdőn való kívánatos viselkedésre vonatkozó szabályokkal. Az illemkönyvek szerzői minden esetben felhívták a figyelmet az itt megkötött ismeretségek felszínességére, amit a napi érintkezés tesz csupán intimmé. A fürdőélet nagyobb szabadságot hagyott, mint más társaséleti színterek, ezért a szerzők óvatosságra intették olvasóikat, különösen a hölgyeket: „Külföldi fürdőkben igen óvatosnak kell lennünk ismeretségeknek kötésében, főképp mi a nőket illeti. A külföldi divatfürdőkben az egész világ kalandorai és kalandornői adnak egymásnak találkát, s a külsőre éppen nem adhatunk, mert az az ilyen helyeken jobban csal, mint máshol.” Hogy a tanácsnak mennyi foganatja volt, ennyi év távlatából nem tudhatjuk, ám az tény, hogy (szinte) mindegyik kötet elsősorban a női nem jó hírének megőrzésére fókuszál – amit legkönnyebben az udvarias, ám távolságtartó viselkedéssel lehet biztosítani. A 21. század „hölgyeinek” leginkább a Cosmopolitan ad tuti tippeket a fesztiválszezonra, ami bízvást hasznos lehetett volna Varsányi Irén és társnői számára is. Bár aki már 1912-ben fürdőruhában fényképezteti magát, annak aligha volt szüksége bármilyen intelemre – már ami a társaságban való jártasságot illeti.

Felhasznált irodalom:
A művelt és udvarias ember. Szerk.: Fábri Anna. Budapest, 2001.
Művésznőink fürdőzése = Pesti Hírlap, 1915. július 14.

Készítette: Kaba Eszter

Pesti Hírlap, 1915. július 14.
Művésznőink fürdőzése

Trencsénteplic fürdő ősi parkjának árnyas sétautain az idei szezonban a szokottnál is több szépség pihenteti idegeit. Az érdeklődés központjában kitűnő művésznőink állanak. Varsányi Irén, Solti Hermin és Kökény Ilona ugyanis az idén szintén Trencsénteplic híres gyógyforrásainál és üdítő klímájában konzerválják egészségüket és szépségüket.