Pesti Hírlap, 1914
Pesti Hírlap, 1914

Üvegben a nyár – újabb konzerválási tanácsok

Tavaly már írtunk arról, hogy a háziasszonyok 101 éve a formalinra esküdtek – legalábbis cukor hiányában ezzel próbálták meg konzerválni a nyár ízeit. 1916-ra némileg változott a képlet: a formalin ment, a benzoésavas nátrium jött. Ez utóbbi ma is használatos, nátrium-benzoát néven ismert (a kódneve nem Merkúr, hanem E211) – lekvárokhoz és gyümölcsökhöz kevésbé, inkább salátákhoz és savanyúságokhoz használják. A mai háziasszonyok a zselésítőanyaggal felturbózott dzsemfixekre esküsznek, amivel akár negyed óra alatt elkészíthető a lekvár(?). Hogy ehhez mit szólt volna az üknagymama, akinek cukra ugyan nem volt, de ideje bőven – örök rejtély marad.

Felhasznált irodalom:
A gyümölcs konzerválása cukor nélkül = Pesti Hírlap, 1916. július 16.

Készítette: Kaba Eszter

Pesti Hírlap, 1916. július 16.
A gyümölcs konzerválása cukor nélkül

Német vegyészek ajánlják, hogy a mostani cukorhiány idején, a gyümölcsök befőzésére cukor helyett használjunk a benzoésavas nátriumot (natrium benzoicum), ami amellett, hogy olcsó, már csekély mennyiségben is alkalmas gyümölcsök, gyümölcsíz stb. konzerválására. A benzoésavas nátrium a gyümölcs konzerválására alkalmas mennyiségben teljesen ártalmatlan szer s a gyümölcs ízét nem rontja, tápláló értékét nem csökkenti. A benzoésavas nátriumot tabletták alakjában árusítják és gyógyszertárakban kapható.