Filmajánló

Házilag bütykölt torpedóval süllyesztették el a német cirkálót

Címkék
filmklub

Afrikába többhetes késéssel ért a hír, hogy kitört az első világháború, viszont két héttel később is lett vége, mint Európában. Az Anno Filmklubban legutóbb John Huston Afrika királynője című filmjét vetítették.

Magányos hajós, az Ulanga folyó mentén érdekelt belga bányavállalat angol alkalmazottja érkezik a kelet-afrikai brit misszionáriushoz Afrika királynője nevű rozoga gőzbárkáján 1914 szeptemberében. Ő viszi a hírt – mellékesen – hogy Európában több hete kitört a háború: elsősorban az angolok és a németek között, de benne vannak a franciák, belgák, osztrákok, magyarok, de hogy ki ki ellen, arra nem igazán emlékezett. Mindez valahol a mai Tanzániában játszódik, amely akkor Német Kelet-Afrika néven a Német Császárság legnagyobb gyarmata volt.

Így indul az Afrika királynője, amely vérbeli hollywoodi kalandfilm, sok izgalommal és szerelemmel, happy enddel végződő képtelen vállalkozással, a II. világháború után is győztes angolszászok – a film 1951-ben készült – feldicsőítésével és a német barbárság hangsúlyozásával, nyakon öntve heveny rasszizmussal a feketék megjelenítésekor.

Néhány vonást azonban viszonylag reálisan mutat be az I. világháborús Afrikából. Egyrészt azt, hogy a háború jellege egész más volt a fekete kontinensen, ahol az egymástól száz méterre megmerevedett frontokon egymással szemben kígyózó lövészárkok helyett a katonai egységek száz kilométeres távolságokat tehettek meg anélkül, hogy ellenséges csapatokba ütköztek volna. Ám ugyanekkora távolságokat kellett legyőzniük, ha bármilyen alapanyag utánpótlását akarták biztosítani.

Takács Róbert teljes beszámolóját a filmről és a vetítésről itt olvashatja…

Anno Filmklub

A Politikatörténeti Alapítvány és Intézet Anno Filmklubjának „1914 – 1918” című évada ezúttal az elmúlt száz év I. világháborút feldolgozó filmjeit mutatja be 14 részben. A nyolcadik vetítésen Búr Gábor volt a filmklub vendége, aki John Huston Afrika királynője című amerikai filmjét követően beszélt az alkotásról.