Filmajánló

Hadseregek a saját katonáik ellen

Címkék
filmklub

Gyávaság, parancsmegtagadás, dezertálás miatt több ezer katonát végzett ki a saját hadserege az I. világháborúban. A franciák egy ízben megtizedelték saját soraikat, de a Monarchia katonáinál alkalmazták leginkább ezt a kegyetlen fegyelmezési módot. Az Anno Filmklub legutóbb Kubrick A dicsőség ösvényei című filmjét vetítette.

Gertrude Farr 1916 novemberében azzal a céllal kereste fel a kensingtoni postahivatalt, hogy első alkalommal felvegye katonaözvegyi nyugdíját, ám ott azzal fogadták, „gyávák özvegyeinek nem adunk nyugdíjat”. A kétgyermekes anya így tudta meg, hogy férje, a 25 éves Henry Farr az előző hónapban nem csatában esett el, ahogy a hivatalos értesítés szólt, hanem egy kivégzőosztag golyóitól rogyott össze holtan. Farr egyike volt annak a 306 brit (köztük 25 kanadai, 22 ír és 5 új-zélandi) katonának, akit dezertálásért, parancsmegtagadásért vagy az ellenséggel szembeni harcban mutatott gyávaságért ítéltek halálra és végeztek ki az I. világháborúban.

Nagy-Britannia ezzel nem volt egyedül: Franciaországban gyávaság, illetve parancsmegtagadás vádjával több mint hatszáz katonát végeztek ki – 612 főt a katonai bíróság ítéletével, 27-et szabályos tárgyalás nélkül. Az első kivégzést már 1914. szeptember 1-jén végrehajtották Frédéric Henri Wolffon, egy zászlóalj parancsnokán, aki „megfutamodásra bíztatta” embereit.A korábban bátorságáért kitüntetett indokínai veteránt, „Annam sárkányát” 1914-ben 124,  1915-ben 237, 1916-ban 110, 1917-ben 74, 1918-ban 12 társa követte. Ezzel szemben Németországban, ahol az antant oldalhoz képest tömeges volt a dezertálás, akár 150 ezer katona is a szomszédos semleges országokban – Hollandiában, Dániában és Svájcban – kereshetett menedéket, összesen másfél tucat elfogott katonát végeztek ki.

Ausztrália – szemben a Brit Nemzetközösség többi tagjával – nem járult hozzá 129 dezertálásban, illetve parancsmegtagadásban vétkesnek talált katonája kivégzéséhez, ahogy az Egyesült Államokban sem hajtották végre a 24 halálos ítéletet. A soknemzetiségű Monarchiában ennél sokkal súlyosabb volt a helyzet, bár pontos adatok nincsenek, a becslések alapján a franciánál legalább egy nagyságrenddel több katonát ítéltek halálra, és a fronton szolgáló tisztek olyan bevett módon nyúltak ehhez a végletes fegyelmező eszközhöz, hogy 1917 első felében elő kellett írni, hogy a halálos ítéleteket fel kell terjeszteni Bécsbe jóváhagyásra…

Takács Róbert teljes beszámolóját a filmről és a vetítésről itt olvashatja…

Anno Filmklub

A Politikatörténeti Alapítvány és Intézet Anno Filmklubjának „1914 – 1918” című évada ezúttal az elmúlt száz év I. világháborút feldolgozó filmjeit mutatja be 14 részben. A negyedik vetítésen Nardai Dorina volt a filmklub vendége, aki Stanley Kubrick A dicsőség ösvényei című amerikai filmjét követően beszélt az alkotásról.