Pesti Hírlap, 1914
Pesti Hírlap, 1914

A jótékony Sherlock

Sir Arthur Conan Doyle nevét minden detektívregény-kedvelő ismeri. A legendás Sherlock Holmes-t 1887-ben teremtette atyja, aki ekkor még gyakorló orvos volt.  Doyle egyetemistaként a filozófia, a jogtudományok és a természettudományok iránt egyaránt érdeklődött, végül az edinburgh-i egyetem orvosi karán szerzett diplomát. Nyolc évig tevékenykedett gyakorló orvosként, azonban a Sherlock-történetek sikere miatt 1890-ben végleg felhagyott a gyógyítással. A népszerű nyomozóról szóló írásait több nyelvre is lefordították, csakhamar Doyle lett az egyik legkeresettebb kortárs szerző, műveinek példányszáma a Bibliáéval vetekedett. Íróasztala mellől mindig figyelemmel kísérte a politikát: a 20. század elején kirobbant angol-búr háborúban önkéntes katonaorvosként vett részt. Aktív szolgálata után megírta a háború történetét, az angol király ezt követően lovaggá ütötte. Népszerűsége még ekkor is töretlen, a Baker Street 221B fogalommá vált olvasói körében. Az első világháború fordulópontot jelentett életében és pályájában egyaránt – több családtagját (testvérét, két sógorát és két unokaöccsét) is elvesztette a háborúban vagy néhány évvel később az ott szerzett betegségek következtében.
Elsőszülött fia, Kingsley, 1916-ban súlyosan megsebesült a somme-i csatában, sérüléséből nem sikerült felépülnie, 1918 őszén tüdőgyulladásban halt meg. Doyle ezután a spiritualizmusba menekült, hinni akarta, hogy tud beszélni halott fia szellemével. Háborús szerepvállalása – a nevének adománygyűjtő célokra történő felhasználása – nem volt egyedülálló jelenség. Magyarországon elsősorban a színészeknek volt olyan népszerűségük, amellyel tömegeket tudtak megmozgatni. Fedák Sári önkéntes ápolónőként is tevékenykedett (legalábbis készült róla ilyen kép), Jászai Mari jövedelmének háromnegyedét ajánlotta fel, hogy támogassa a háború áldozatait és a katonákat.

Készítette: Kaba Eszter

Conan Doyle segélyakciója. Berlin. nov. 4. = Pesti Hírlap, 1914. november 5.

Saját tudósítónktól.
A Kölnische Zeitung jelenti Londonból: Conan Doyle, az ismert Sherlock Holmes-történetek szerzője, segélyakciót indított az Angliában élő vagyontalan németek, osztrákok és magyarok érdekében. A lapok jelentése szerint a gyűjtés máris szép összeget eredményez.