Címke: Ferenc József

„I. Ferenc József meghalt” – A király halála

100 éve, 1916. november 21-én halt meg Ferenc József. Erre emlékezve egy négyrészes cikksorozatot indítottunk, amelyben különböző nézőpontokból idézzük fel a császár és király életét és uralkodását. Az utolsó részben azt mutatjuk be, hogyan tudósított a korabeli magyar sajtó az uralkodó haláláról, milyenek voltak a nekrológok.

Az alterego végzete?

I. Ferenc József 1916. november 21-én bekövetkezett halála és IV. Károly király trónra lépése napokig uralta az újságok címlapjait. A Pesti Napló azonban mégis megtalálta a módját, hogy egy kicsit bulvárosabb hírrel színesítse az egyhangú hírfolyamot.

Akit Metternich és az aludttej konzervált – Ferenc József portréja

100 éve, 1916. november 21-én halt meg Ferenc József. Erre emlékezve egy négyrészes cikksorozatot indítottunk, amelyben különböző nézőpontokból idézzük fel a császár és király életét és uralkodását. A harmadik részben a Kaiser szalámi arcának személyiségét fektetjük a történetírás kanapéjára.

Az asszonyi kísértés – Ferenc József és a nők

100 éve, 1916. november 21-én halt meg Ferenc József. Erre emlékezve egy négyrészes cikksorozatot indítottunk, amelyben különböző nézőpontokból idézzük fel a császár és király életét és uralkodását. A második rész témája az uralkodó és a hölgyek öröme.

Ferenc József, a románok császára

100 éve, 1916. november 21-én halt meg Ferenc József. Erre emlékezve egy négyrészes cikksorozatot indítunk, amelyben különböző nézőpontokból idézzük fel a császár és király életét és uralkodását. Az első rész témája az uralkodó és soknemzetiségű birodalma, avagy a nemzeti kérdés problémái.

Az utolsó születésnap

100 év távlatából már tudjuk, de Ferenc József akkor még nem sejthette (nem, nem azt, hogy valószínűleg soha nem fog békaemberekkel találkozni), hogy a 86. születésnapja egyben az utolsó is lesz.
Az uralkodót természetesen az egész Monarchia ünnepelte,

Sérti a királyt a mozgókép

Az 1878-ban elfogadott büntetőtörvénykönyv I. és II. fejezete a király elleni bűntettekről szól: megkülönbözteti a felségsértés és a király megsértésének kategóriáját – az előbbi az uralkodó meggyilkolását, rokkanttá tételét, elrablását jelentette, míg a király megsértését a nyilvánosság fórumain követhették el.