Címke: bulvár

Háry János meghódítja Arankát

1917 júniusában a Nagy Háború Háry Jánosának története végigfutott a fővárosi sajtón – vélhetően rendőrségi információ alapján. Főhősünk, az ekkor 57 éves Vári Fried Lajos a háború második évében, 1915-ben jelentkezett önkéntesnek: szokatlanul idősen, hiszen a háború esetére 1912-ben megszavazott kivételes törvény értelmében is csak 50 éves korig szólították fegyverbe a férfiakat.

Picasso titkos tervrajza

Az Est a Paris-midi című napilapra hivatkozva érdekes sztoriról számolt be: eszerint Picasso feleségét Spanyolországból hazatérve feltartóztatták a határon, mivel férje róla készült portréját vitte magával. Az 1910-es években a kubista időszakát élő művész által készített kép felkeltette a határőrök gyanúját, a képet valamiféle titkos tervrajznak hitték, ezért lefoglalták azt.

Egy kínai gólem – és az ingyen temetés a fővárosban

„Sárga arcát és elefántfejre emlékeztető koponyáját borzongva nézték az emberek,” „olyan volt, mint amilyent a Nemzeti Park elvarázsolt kastélyának homorú tükre mutatott, ha egy feltűnően nagy arcú ember belenézett” – jellemezte Tarján Vilmos a kalandos életű Van Von Dzsiút,