Filmajánló

Az olaszok Mohácsa

Címkék
filmklub

Szerencsés, hogy 1916-ban született, sohasem fog háborúzni” – mondják A nagy háború című filmben egy csecsemőre. Naiv biztatás volt mindez. Az Anno Filmklub legutóbbi estjén Mario Monicelli alkotását láthatták és beszélhették meg az érdeklődők.

„Egy második Caporetto” – hangzott el a 2010-es labdarúgó világbajnokságon Szlovákiától elszenvedett vereség után, amelynek következtében Olaszország nem jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba. Ahogy 2014-ben is, az Uruguay ellen elvesztett ki-ki meccs után is.

Caporetto (Kobarid), ez a néhányezres kis szlovén városka a Júliai-Alpok lábánál: az olaszok Mohácsa. Az 1917. október 24. és november 19. közötti csata a modern olasz állam hatalmas történelmi kudarca, szimbolikus jelentőségű veresége.

Takács Róbert teljes beszámolóját a filmről és a vetítésről itt olvashatja…

Anno Filmklub

A Politikatörténeti Alapítvány és Intézet Anno Filmklubjának „1914 – 1918” című évada ezúttal az elmúlt száz év I. világháborút feldolgozó filmjeit mutatja be 14 részben. A hatodik vetítésen Andreides Gábor volt a filmklub vendége, aki Mario Monicelli A nagy háború című olasz filmjét követően beszélt az alkotásról.