Filmajánló

A milliós vérfürdőt eltitkolta a sikeres propagandafilm

Címkék
filmklub

Igazi kasszasiker volt a somme-i csatáról szóló brit dokumentumfilm, amely azonban arról nem szólt a hogy 400 ezer brit, 200 ezer francia és 450 ezer német katona veszett oda azért, hogy a 5 kilométerrel arrébb tolódjon a frontvonal. Bombákhoz küldött „üdvözlő iratok”, a gyávaság elleni tollkampány Londonban. Az Anno Filmklubban legutóbb Geoffrey Malins és John McDowell némafilmje volt műsoron.

1916. augusztus 21-én – immár több mint két évvel a világháború kirobbanása után – mutatták be London 34 mozijában azokat a képsorokat, amelyek a brit némafilm legnagyobb kasszasikerévé váltak, és amelyek leginkább alakították a hátországban élők háborúval kapcsolatos képzeteit. A filmet, amely hat hét alatt több mint 20 millió nézőt (olyan rétegeket is, akik addig elkerülték a kissé lenézett vásári látványosságot) vonzott a mozikba és 30 ezer font bevételt hozott két brit filmhíradós, a Gaumontot képviselő Geoffrey Malins és John McDowell, a British & Colonial Film alkalmazottja készítette a somme-i csata első napjaiban.

A hatalmas szenzációt kellően magyarázza, hogy bár a filmhíradók számára a háború kezdete óta forgattak felvételeket – maga Malins 1915 ősze óta –, ez volt az első hosszabb, 77 perces, dokumentumfilm, amely közel hozta az embereket a háborúhoz. Októberben elkészült a folytatása is – A király meglátogatja a hadseregét a nagy előretörés idején, majd 1917 januárjában már a brit tankok előretörésén ámulhattak a szigetország lakói. Hamarosan a németországi mozikba került a somme-i csata egy másik verziója, afféle propaganda-válaszként Hőseinkkel Somme-nál címen.

Takács Róbert teljes beszámolóját a filmről és a vetítésről itt olvashatja…

Anno Filmklub

A Politikatörténeti Alapítvány és Intézet Anno Filmklubjának „1914 – 1918” című évada ezúttal az elmúlt száz év I. világháborút feldolgozó filmjeit mutatja be 14 részben. Az ötödik vetítésen Bálint Ferenc hadtörténész volt a filmklub vendége, aki Geoffrey Malins és John McDowell A somme-i csata című háborús dokumentum-propagandafilmjét követően beszélt az alkotásról.