Pesti Hírlap, 1914
Pesti Hírlap, 1914

A hősnők köztünk járnak

Esterházy Pálné Andrássy Ilona nevével alig néhány éve ismerkedhetett meg az első világháború időszaka iránt érdeklődő olvasóközönség. Kovács Lajos muzeológus szerkesztésében két kötet is napvilágot látott Ilona naplóiból, leveleiből – a bennük szereplő szerelmi szál az érzékenyebbek könnycsatornáit sem hagyja érintetlenül. Hősnőnk férjét, az önkéntesként bevonuló Esterházy Pált 1915 júniusában veszítette el, néhány hónappal azelőtt, hogy nővére, Andrássy Katinka megszülte volna Károlyi Mihály első (lány)gyermekét. A várandósság időszakát a két testvér szinte végig együtt töltötte, így a vörös grófnő naplójában első kézből adhatott hírt Ilona lelki állapotáról:
„Június végén kaptuk a hírt Pál haláláról. Sose fogom elfelejteni azokat a lidérces órákat, az Esterházy-palotában töltött végeérhetetlen délutánt, amikor azon töprengtünk, hogyan közöljük a hírt Ilonával. Röviddel azelőtt már éppen készült a frontra – ápolónőnek ment volna férje frontszakaszára –, de akkor közölték vele, hogy Pál megsebesült. Ilona valahogyan biztosra vette, hogy férje meghalt, de előttünk titkolta ezt az érzését, mert elfogadhatatlannak tartotta. Nem akarta, hogy mi tudjuk, hogy ő tudja. A lehúzott rolók árnyékában, a csíkos bútorhuzatok között bolyongott nyugtalanul fel s alá, mint valami szürke, testetlen kísértet […] A végén Duci bácsi mondta meg. Ilona néhány nap múlva kiment az olasz frontra ápolónőnek.”
Andrássy Ilona nem maradt élete végéig Esterházy Pál özvegye, legalábbis papíron. A gondos férj halála előtt megkérte legjobb barátját, gróf Cziráky Józsefet, viselné gondját feleségének, ha ő nem térne vissza a frontról. Cziráky néhány év múlva feleségül is vette Ilonát, három fiúgyermeket neveltek fel – a legidősebb a második világháborúban esett el.

Felhasznált irodalom:
Károlyi Mihályné: Együtt a forradalomban. Budapest, 1985.
Vitézségi érem Esterházy Pál özvegyének = Pesti Hírlap, 1916. augusztus 22.

Készítette: Kaba Eszter

Pesti Hírlap, 1916. augusztus 22.
Vitézségi érem Esterházy Pál özvegyének

A hadsereg főparancsnoksága a bronz vitézségi éremmel tüntette ki a hősi halált halt gróf Esterházy Pál özvegyét, Andrássy Ilona grófnőt, aki férje eleste óta állandóan teljesíti ápolónői nemes hivatását a harctéren, mégpedig nemcsak törhetetlen buzgalommal, hanem nagy bátorsággal is. Ő az első nő, aki ezt a kitüntetést kapta, amely kombattáns katonák jutalma személyes vitézségért.