Szeplővel vagy szeplőtelenül – arckrémek és készítőik a századforduló idején

Függetlenül a viharos évektől, a háborútól és annak hatásaitól, a nők számára minden körülmények között kardinális kérdés volt (és maradt) arcbőrük kisebb-nagyobb hibáinak elfedése. A századelő elegáns hölgyei – ahogy a lapokban (így a Vasárnapi Újság hivatkozott számaiban is) megjelent hirdetések mutatják – többféle „csodakrémet”, köztük a Földes Kelemen (1843–?) által jegyzett Margit krémet is használták szeplőik és bőrük hibáinak eltüntetésére.

Vágyak és lehetőségek tekintetében nincs új a nap alatt!
A Földes-féle arckrém ígérete szerint rövid idő alatt megfiatalította és megszépítette az arcot, eltávolított mindennemű „bőrtisztátalanságot”, egyedüli szerként harcolt a szeplők, a májfoltok, a pattanások és a mitesszerek ellen. Rögtön fölszívódott, már 3-4 nap alatt csodás átalakulást hozott, és mindenkinek mindig egyforma módon segített – legalábbis ezzel kecsegtették a potenciális vásárlóközönséget. (Sajnos ma már nem kapható.) Teljesen veszélytelen volt, mert sem higanyt, sem ólmot nem tartalmazott – ezek a vegyületek a 19-20. század fordulóján még „bevett” alkotóelemei voltak a kozmetikumoknak más maró hatású anyagokkal együtt.

Margit krém (Vasárnapi Újság)
Margit krém (Vasárnapi Újság)

 
A Margit arckrémet Aradon, saját laboratóriumában kísérletezte ki Földes Kelemen. Földes a századforduló egyik legismertebb gyógyszerésze volt: 1872-ben kapott gyógyszerészeti jogot, védjegyét 1896-ban jegyeztette be (világoskék alapon sötétkék nyomat a „Gutori Földes Kelemen gyógyszerész Aradon” felirattal) piperecikkeire, ami a hamisítások elleni védelmet is szolgálta. Termékcsaládja – amibe az arckrém mellett fogpép, szappan, arcvíz és „hölgypor” (azaz púder) is tartozott – nevét Margit lányáról kapta.

Földes Kelemen védjegye
Földes Kelemen védjegye

 
Földes igen jelentős reklámtevékenységet folytatott, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Elsősorban a német és a francia piacra sikerült betörnie: ezzel a magyar gyógyszer- és pipereipar egyik első exportőre lett. A napilapok és a folyóiratok mellett magyar és külföldi képeslapokban is hirdetett.

A női vásárlók már akkor is hatalmas piacot (és jó jövedelmet) jelentettek. Földes, aki Arad leggazdagabbjai közé tartozott, az 1900-as évek elején már az újonnan épített szecessziós palotájában lakott, gyógyszertárát a földszinten üzemeltette.

Arad másik (szintén) híres gyógyszerésze Rozsnyay Mátyás (1833–1895) volt, akinek Serail arckenőcse – reklámja szerint szintén „egyedüli szer” volt az arc tisztátlanságai eltávolítására, továbbá néhány nap alatt eltüntetett szeplőt, mitesszert, pattanást és az arcot simává, bársonypuhává, hófehérre változtatta – a Margit krém egyik komoly versenytársa lehetett. Rozsnyay azonban hírnevét nem az arckrémnek, hanem az általa megalkotott „csodagyógyszernek” köszönhette. Ez a világszerte forgalmazott gyógyszer nem volt más, mint a láz- és fájdalomcsillapításra is használt csokoládé bevonatú kinin (a chinin bonbon vagy kinin-czukorka), amelyért már 1869-ben, a gyógyszerészek vándorgyűlésén díjat kapott. A csokoládé bevonatú gyógyszert már gyermekeknek is be lehetett adni.

Rozsnyay Szeráj arckenőcs (Vasárnapi Újság)
Rozsnyay Szeráj arckenőcs (Vasárnapi Újság)

 
Az igen sokoldalú Rozsnyay első patikájában, Zomboron egyszerre lehetett gyógyszert venni és fényképet készíttetni. Aradra az 1870-es években költözött, a város aktív közéleti szereplője lett: a Takarékpénztár elnökének és törvényhatósági bizottsági tagnak is megválasztották, sőt, az egyik aradi szabadkőműves páholy főmesteri tisztségét is betöltötte.

Saját szőlőkertje és pincegazdasága is gyógyszerészi hírnevét öregbítette: az itt érlelt borból állította elő a kinavas- és pepszinborát. Ez utóbbi hirdetési szövege szerint kellemes ízű, kiváló hatású szer étvágytalanság, rendetlen emésztés és gyomorgyengeség ellen, amely étkezés közben bevéve megóv a gyomortelítettségtől. Vegyészeti ismereteinek köszönhetően jó minőségű tintát (Korona tinta) gyártott, szabadalma volt üvegedények díszítésére alkalmas üvegedző tintára. Patikájában továbbá fémtisztító kenőcsöt, pecséttisztítót, szobaparkett-mázat is lehetett kapni. Szaklapokban is rendszeresen publikált. Neve ma arról is ismert, hogy ő készítette („Max Lange nyomán”) az első magyar nyelvű sakk-könyvet, amit 1860-ban A sakkjáték elemei címmel adtak ki. Rozsnyay Mátyás nem érte meg a századfordulót, patikáját fiai, Kálmán és József vitte tovább.

Az utókor és gyógyszerész szakma számára ma már kétségtelen, hogy az aradi Rozsnyay Mátyás jelentősége sokkal nagyobb volt, mint a Margit arckrémet előállító Földesé.

 
Felhasznált irodalom:
Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái. 11. kötet, Budapest, 1906.
Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye. 2. kötet (Magyarország vármegyéi és városai). Budapest, 1911.
Ahol a patika áll… Kerekes Ferenc, Rozsnyay Mátyás, Winkler Lajos élete és munkássága. Arad, 2008.
A Földes-féle Margit-krém = Balatonvidék, 1902. június 1.
Interjú Rozsnyay Mátyás unokájával = Gyógyszerészet, 1975. február
A 75 leggazdagabb aradi = Nyugati Jelen, 2002. november 15.
Rozsnyai Mátyás

Hirdetések:
Vasárnapi Újság, 1915. január 10.
Vasárnapi Újság, 1915. február 7.
Vasárnapi Újság, 1915. március 21.

 
Készítette: Katona Márta