Pesti Hírlap, 1914
Pesti Hírlap, 1914

Prima inter primes

Ki a legnagyobb magyar? – hangzik a történelmi kvízek kedvenc kérdése. Azt már általános iskolában megtanultuk, hogy erre a helyes válasz – 1840 óta – Széchenyi István gróf neve. Kossuth „akasztotta” politikai ellenfele nyakába ezt a jelzőt, de a 19. század általában is szeretett kitüntető címeket osztogatni. Így lett Deák Ferenc a „haza bölcse” és a „nemzet prókátora” egyben, Fáy András pedig a „nemzet mindenese” – de Mikszáth szerint csak azért lett ez a kényszermegoldás, mert a fentebb felsorolt két jelző már „foglalt” volt.
Nem tudni, a 19. század meghatározó közéleti személyiségei kire voksoltak volna, ha az első világháború „legnagyobb emberét” kell megnevezni, mindenesetre érdekes eljátszani a gondolattal: Tisza Istvánra? Vagy II. Vilmosra? Netán Ferenc Józsefre? Vagy akad, aki beérte volna Adyval vagy Babits-csal? És Ön kire szavazna, kedves Olvasó? De feltétlenül férfit válasszon! Legalábbis erre próbál hangolni a Pesti Hírlap újságírója.

Felhasznált irodalom:
Kit tart ön a jelenkor legnagyobb emberének? = Pesti Hírlap, 1916. április 1.

Készítette: Kaba Eszter

 

Pesti Hírlap, 1916. április 1.
Kit tart ön a jelenkor legnagyobb emberének?

Bizony elég nehéz problémát ad fel az ember embertársának, ha erre a kérdésre kér választ s a feleletben visszatükröződik az illető egyénisége. Mert a harcias ember föltétlenül a hadvezérek közül választja ki a kor nagy férfiát, az őszinte ember pedig azok közül, akik a béke érdekében mernek szót emelni, a gúnyos ember pedig bizonyára az élelmiszerkérdés fő-főintézői közül. A Képes Újság, mely gazdagon díjazza a legjobb felelet e kérdésre, módot ad, hogy bárki szíve szerint feleljen. A pályázatot közlő szám különben tele van aktualitással, melyek közül szenzációsan emelkedik ki az angol tengeralattjáró hajókról írott képes riport.