Pesti Hírlap, 1914
Pesti Hírlap, 1914

Némafilmek a Művész Mozi elődjében: vásznon a Lusitania elsüllyesztése

A mai Művész Mozi helyén 1910 óta működött filmszínház, 1918-ban Mozgókép-Otthon néven. A mozi a világháború utolsó évében is változatos témájú filmeket mutatott be, amelyek közül az egyik – témája miatt – bizonyosan kényes kérdéseket is felvethetett volna.
1918 áprilisában a műsoron szerepelő némafilmek között volt a Repülőposta Wien és Kijev között című film, amely nyilvánvalóan az Ukrajnával kötött 1918 eleji különbéke után beinduló postaforgalmat örökíthette meg, a Szélhámosok világa című kétfelvonásos alkotás, és egy háromfelvonásos vígjáték, Az ellenállhatatlan Arnold Rieck szereplésével – ez valószínűleg a „Der unwiderstehliche Theodor” című német film lehetett.
A legérdekesebb azonban a műsort záró film, főleg annak témája, illetve a bemutató időpontja miatt. A titkok szövetsége című amerikai filmről a Pesti Hírlap ezt írta: „témában, megjátszásban, kivitelben egyaránt elsőrangú”. A lap szerint „tökéletes készültséggel csinálták meg ezt a filmet, amelynek egyik kimagaslóan érdekes jelenete a Lusitania katasztrófája, amely a nyílt tengeren a közönség szeme láttára játszódik le és igazán ritka látványosság számba megy”. Vagyis annak a hajónak az elsüllyesztéséről szólt a film (angol címe: Lest we forget), amelynek tragédiája hozzájárult az USA hadba lépéséhez 1917-ben (bár a katasztrófa még 1915-ben történt). A Lusitaniát tudvalévően egy német tengeralattjáró süllyesztette el, és 1201 ember vesztette életét a támadás következtében. A Pesti Hírlap kiemeli a főszereplő, Rita Jolivet játékát: „kiváló amerikai művésznő alakítja a főszerepet egyéni bájjal, kedvességgel és meggyőző drámai erővel. Művészete maga az élet.” Mindez nem véletlen, hiszen Jolivet-ről tudni lehet, hogy ott volt a Lusitanián, és nem sokon múlott, hogy ő is odavesszen a katasztrófában. Ezek után az sem meglepő, hogy a közönség a „premieren zsúfolásig megtöltötte a Mozgókép-Otthont és igen nagy tetszését vívta ki a műsor”.

Felhasznált irodalom:
A Mozgókép-Otthon = Pesti Hírlap, 1918. április 23.
Mozgókép-Otthon

Készítette: Szegő Iván Miklós

Pesti Hírlap, 1918. április 23.
A Mozgókép-Otthon

tegnap mutatta be új műsorát, amely különösen gazdag, érdekes és változatos. A repülőposta Wien és Kijev között után a kiváló amerikai filmek egyik értékes kétfölvonásos darabja következik: a mély realizmusú és érdekes cselekményű „Szélhámosok világa” című film, amelyet egy pompás háromfelvonásos vígjáték, „Az ellenállhatatlan” követ soron. Nincsen jelenete a filmnek, melyet ne a leghangosabb kacagás kísérne végig. Ötletes, vidám cselekménye, közvetlen humora ugyancsak megnevettetik a közönséget, mely különösen jól mulat Arnold Rieck sok bohóságán, aki a kettős főszerepben értékes és figyelemreméltó alakítást produkál. Bezárja a műsort „A titkok szövetsége”, amely témában, megjátszásban, kivitelben egyaránt elsőrangú. Tökéletes készültséggel csinálták meg ezt a filmet, amelynek egyik kimagaslóan érdekes jelenete a Lusitania katasztrófája, amely a nyílt tengeren a közönség szeme láttára játszódik le és igazán ritka látványosság számba megy. De hasonlóképpen gyönyörűek azok a természeti felvételek, amelyek megkapó hátteréül szolgálnak az előtérben játszó drámai cselekménynek. Rita Jolivet, a kiváló amerikai művésznő alakítja a főszerepet egyéni bájjal, kedvességgel és meggyőző drámai erővel. Művészete maga az élet. A minden érdeklődést felköltő műsornak méltó befejezésül szolgál ez a kép. A közönség a tegnapi premieren zsúfolásig megtöltötte a Mozgókép-Otthont és igen nagy tetszését vívta ki a műsor.