Filmajánló

Ellentengernagyból lett ellenforradalmár

Címkék
filmklub

A magyar történelemből ismerős, de ki nem teljesedett életút.” Az Anno Filmklub legutóbbi estjén Andrej Kravcsuk Az admirális című filmjét vetítették.

A Szovjetunió filmstúdiói évtizedeken át ontották a világháborús filmeket, ám azok egyrészt elsősorban a II. világháborúról szóltak, azaz a Szovjetunió népeinek frissebb tapasztalatát, a Nagy Honvédő Háborút dolgozták fel, másrészt az I. világháború emlékét felülírta az, hogy annak az államnak volt az ügye, amellyel szemben a szovjet állam meghatározta magát. A cári Oroszország nagy háborúja annyiban volt érdekes, amennyiben az elvezetett a forradalomig. Előzmény volt ahhoz az 1917-hez, amely a szovjethatalom megszületését hozta. Azonban jellemző, hogy az 1991 utáni Oroszországban sem lehet egy nagyszabású I. világháborús filmet 1917-nél vagy 1918-nál megállítani.

1917 a rendszerváltás utáni orosz jobboldal „1944-e” – az a történelmi pillanat, amikor számukra kizökkent az idő, amikor az orosz fejlődés megbicsaklott és kénytelenül elhagyta annak természetes medrét. Az admirális az új évezred első évtizedének kurzusfilmje, amely igen határozott választ ad arra a kérdésre, mely tradíció képviselte volna azt az irányvonalat, amely a legmegfelelőbb fejlődést garantálta volna az orosz birodalomnak 1917 után.

Takács Róbert teljes beszámolóját a filmről és a vetítésről itt olvashatja…

Anno Filmklub

A Politikatörténeti Alapítvány és Intézet Anno Filmklubjának „1914 – 1918” című évada ezúttal az elmúlt száz év I. világháborút feldolgozó filmjeit mutatja be 14 részben. A hetedik vetítésen Konok Péter volt a filmklub vendége, aki Andrej Kravcsuk Az admirális című orosz filmjét követően beszélt az alkotásról.