Címke: házasság

Felkészül: a házasságközpont

Ha egy üzlet beindul, és az állami beavatkozás sikeresnek bizonyul… – gondolhatták a Pesti Napló 1917. október 16-i számának olvasói, amikor a 7. oldalhoz értek, ahol Buday Dezső jogászprofesszornak, a kecskeméti jogakadémia igazgatóhelyettesének a Nemzetvédő Szövetség ülésén tartott előadásáról számoltak be.

Pesti Hírlap, 1914

Különös házasság

A házasság szentségét a háború idején meglehetősen tágan értelmezték – a fronton harcolók nemi igényeit a tábori bordélyok prostituáltjai elégítették ki, de az otthon maradt asszonyokat sem kellett félteni: a házasságon kívül született gyermekek (és az abortuszok) száma jelentősen megnőtt ezekben az években.

Front-házasság-szédelgés

Sajátos hír látott napvilágot Az Estben 1916 szeptemberében, miszerint befellegzett a gyorsított eljárásban kötött házasságoknak a nyugati fronton. A „bigámista Tommykon” élcelődő cikk alapján a pesti olvasó is elgondolkodhatott azon, hogy amit a lövészárkok poklaként tartottak számon,

Pesti Hírlap, 1914

A férfiak aranykora

„Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség.” – írta Jane Austen a 19. század elején. Egy ilyen megállapítás után nem meglepő, hogy a férfiak vonzereje egyenes arányban nő(tt) a rendelkezésükre álló pénzösszeggel.