Címke: bűntény

Ötven kiló szalonnáért meglőttek egy rendőrt

Egy szolgálatot teljesítő rendőr az Üllői úttal párhuzamos Tűzoltó utcában járőrözött 1918 júniusában, miközben két katonára lett figyelmes, akik „zsákokat cipeltek”. „Gyanús volt neki a dolog és igazolásra szólította fel a katonákat, akik azonnal dulakodni kezdtek vele és dulakodás közben az egyik a rendőrt hasba lőtte.”

Egy orosz hadifogoly lelőtt egy bajmoki családot

Borzalmas tragédiáról, több áldozatot követelő lövöldözésről számolt be 1918. június elsején a Népszava. Az Országos Hírlaptudósítóra hivatkozva írta meg, hogy Bajmokon, a Bács megyében lévő településen, pontosabban a község környékén lévő tanyán gyilkosság történt.

Nagyon meggyőzően játszotta a hadbírót – el is vitték a katonai rendőrök a színpadról

Óbudán a Kisfaludy Színházban zsúfolt nézőtér előtt játszották a „Királynőm, meghalok érted!” című színdarabot, amelyben Baróti László színész egy százados-hadbírót alakított: „nagy szigorúsággal” vezette a hadbírósági tárgyalást. Ám egyik jelenése végén a kulisszák mögé ment, s ekkor a katonai rendőrség egyik őrjárata az igazolványait kérte.

Elkapták a háború alatt sikkasztó főhadnagyot

Az első világháború alatt előfordult, hogy katonatisztek nem bizonyultak méltónak rendfokozatukhoz és köztörvényes bűncselekményeket követtek el. Ilyen eset gyanítható annak az újságcikknek az alapján, ami a Népszavában jelent meg 1918. május 15-én.

Rossz közbiztonság Egerben – rablógyilkosság 1918-ban

Az első világháború utolsó évében Egerben nagyon rossz volt a közbiztonság. A Népszava beszámolója szerint „a városban és a környéken rendkívül elszaporodtak a betörések, lopások és az útonállások”. Egy orosz hadifogoly rablógyilkosság áldozata lett 1918 áprilisában,