Pesti Hírlap, 1914
Pesti Hírlap, 1914

Megszűnt a cenzúra, írja a Pesti Hírlap, de a negyedik oldalának nagy részét törölték

Címkék
cenzúra, sajtó

Tartalom helyett üres hasábokat találtak a Pesti Hírlap olvasói a lap 1918. október 26-i kiadásának negyedik oldalán – köszönhetően a cenzúrának. Ugyanakkor az egyik tudósításban arról írtak, hogy a Budapesti Újságírók Egyesületének cenzúrával foglalkozó bizottsága és a fővárosi szerkesztőségek szakszervezeti vezetői („bizalmi férfiai”) együttes ülésükön megállapították, hogy „a sajtó a cenzúra intézményét megszüntette”. A lap hozzátette: „cenzúra nincs más, mint a magyar sajtó lelkiismerete”. Közben a Budapesti Napilapok Szindikátusa is foglalkozott a cenzúrával és elhatározta, hogy „a kötelékébe tartozó napilapok közleményeiket a mai naptól fogva nem küldik cenzúrára a sajtóbizottságnak”. Az mindenesetre érdekes, hogy a cenzúra egyoldalú, újságírók általi „megszűntté nyilvánítása” éppen az aznapi lapban nem jutott érvényre. A Népszava október 27-i vezércikke is megemlékezik arról, hogy a cenzúrát tulajdonképpen a „szabadság kitörő vágya” törölte el, ettől függetlenül még napokkal később is találhatók az újságokban üres hasábok – például a Pesti Napló október 29-i számában, amikor az előző napi „lánchídi csatáról”, vagyis a rendőrség és a tüntetők véres összecsapásáról számolt be a lap. Mindez arra utal, hogy a cenzúra „lerázása” nem volt egyszerű és magától értetődő dolog. Éppen a már idézett Népszava-vezércikk említette meg október 27-én: egyszerűen elkoboztatták azokat a lapokat, amelyek beszámoltak a frissen alakult, a pacifista Károlyi-párt és a szociáldemokraták összefogásával létrejött Magyar Nemzeti Tanács (MNT) közleményéről. E közleményben az MNT az ügyvezető kormány (Wekerle Sándor október 23-án lemondott) helyett magát nevezte a magyar nemzet képviselőjének.

Felhasznált irodalom:
Napi hírek = Pesti Hírlap, 1918. október 26.
Még mindig halogatnak! = Népszava, 1918. október 27.
Polgárvér folyt Pest utcáin = Pesti Napló, 1918. október 29.

Készítette: Szegő Iván Miklós

 

Pesti Hírlap, 1918. október 26.
Napi hírek

A Budapesti Újságírók Egyesületének cenzúra ellen kiküldött bizottsága és a fővárosi szerkesztőségek bizalmi férfiai a tegnapi együttes ülésükön megállapították, hogy a sajtó a cenzúra intézményét megszüntette; cenzúra nincs más, mint a magyar sajtó lelkiismerete. Az értekezlet utasította a cenzúraellenes bizottságot, hogy a legerélyesebben lépjen akcióba, ha bármely kormány részéről a cenzúra újra való meghonosításéra kísérlet történnék, követeli továbbá a kormánytól a lapok távirati és telefoncenzúrájának azonnali megszüntetését.

A Budapesti Napilapok Szindikátusa foglalkozott a cenzúra dolgával és elhatározta, hogy a kötelékébe tartozó napilapok közleményeiket a mai naptól fogva nem küldik cenzúrára a sajtóbizottságnak. A szindikátust az a belátás vezette ebben az elhatározásában, hogy az adott helyzetben szükséges sajtónak a szabad mozgása, amelyet csakis az újságok hazafias lelkiismerete korlátozhat.