Pesti Hírlap, 1914
Pesti Hírlap, 1914

Jászai Mari sikerei a Magyar Színházban

Jászai Mari sikeréről számolt be a Pesti Hírlap 1918. június 22-én. A nemzet ünnepelt színésznője a Magyar Színházban lépett fel a Jókai regényéből készült A kőszívű ember fiai című színdarabban. A mű sikerességét az újság nagyrészt „az illusztris vendégművésznőnek” tulajdonította. Jászai vendégszereplése nem véletlen: az első világháború alatt a Nemzeti Színház felbontotta a szerződéseit a színészeivel. Így a híres művésznő szabadabban vállalhatott társadalmi és színházi szerepet is 1914 és 1918 között. Ez a szabadság azonban egyáltalán nem töltötte el boldogsággal: aggódott a háború miatt, amelynek már az elején megsejtette, hogy a magyarokat vágóhídra fogják vinni, másrészt viszont járta a frontot és adományokat gyűjtött a katonáknak, sebesülteknek. Személyes sorsának alakulása is összefüggött ezzel: elárvereztette ékszereit, állítólag adósságokba is keveredett a háború végére a jótékonykodás miatt. Időközben többször is gondolt a színészi pálya feladására, mégis szinte az utolsó puskalövésekig színpadon maradt. Halála (1926) előtt is szerepelt még a Stuart Mária című darabban.
A Pesti Hírlap cikkében felfigyelhetünk egy fiatal színésznőre is: Péchy Blanka ekkor még pályafutása elején tart, ő is szerepelt a Jókai művéből készült színjátékban. Bár a két világháború között és 1945 után is nagyon szép karriert futott be, Péchy utóbb talán nem is elsősorban színészetéről, hanem nyelvművelő és a szép beszédet ápoló törekvéseiről vált ismertté. Beszélni nehéz címmel több száz rádióadást készített.
Mindkét színésznőről díjat is elneveztek: a Jászai-díj a színművészek egyik legnagyobb elismerésének számít, Péchy Blanka-díjat pedig az anyanyelvet ápoló tanárok kaphatnak.

 Felhasznált irodalom:
Jászai Mari a Magyar Színházban = Pesti Hírlap, 1918. június 22.

 Készítette: Szegő Iván Miklós

 

Pesti Hírlap, 1918. június 22.
Jászai Mari a Magyar Színházban

Abban a nagy sikerben, mely a Magyar Színház szenzációs darabját, Jókai A kőszívű ember fiai színjátékát kíséri, kétségkívül nagy része van a színház illusztris vendégművésznőjének, Jászai Marinak, aki Baradlayné szerepét az ő kiváló nagy művészetével alakítja. A színház művészgárdájából T. Halmi Margit, Kasich Eszter, Péchy Blanka, Jankovich Magda, Simon Marcsa, Törzs, Gyárfás, Vándory, Ihász, Réthey, Pártos, Körmendy emelkedik ki. A nagyhatású darabnak minden eddigi előadása nagy házak előtt folyt le.