Címke: tűzvész

Hatalmas robbanás Vámosgyörkön: „explodált” a petróleumvonat

A vámosgyörki, Heves megyei vasútállomás külső sínpárján nyolc olajszállító tartálykocsi állt 1918 augusztusának közepén. A „petróleumvonat” mind a nyolc kocsija tele volt. Ekkor elhaladt mellette a Tátra-expressz, majd ezután pár perccel – a Népszava augusztus 17-ei kiadása szerint – „az egyik vagonból füstoszlop, majd lángnyelvek csaptak ki”.

Pesti Hírlap, 1914

Tűzvész Parádon, a Károlyi grófok fürdőtelepén

Tűzvész pusztított 1918 júliusának közepén Parádon, a híres fürdőhelyen, amely 1918-ban éppen a Károlyi grófok tulajdonában volt. A tűzvész idején a helyszínen tartózkodott Károlyi Mihályné is, a későbbi „vörös grófnő”, aki a „hajléktalanná vált fürdővendégeknek felajánlotta nélkülözhető lakosztályait” – írta a Pesti Hírlap.

Óriási tűz és robbanások 1918-ban Resicabányán: 4 millió korona volt a kár

Magyarország egyik fontos ipari központja volt a dualizmus idején Resicabánya, ahol, illetve amelynek környékén szinte tízévenként történtek súlyos balesetek és katasztrófák. Itt működtek a Népszava 1908. december 17-i cikke – amely egy legalább tizenhárom halottat követelő bányalégrobbanásról szólt – szerint az Osztrák-Magyar Államvasút-társaság bánya- és kohóművei.

Egy város pusztulása – a hátországban

1917. május 21-22-én leégett Gyöngyös belvárosa: 24 ember meghalt, 8000 ember maradt fedél nélkül, 580 ház és 1400 melléképület semmisült meg az akkor mintegy húszezres településen. A tűz a kórház mosókonyhájából indult el, ahonnan átterjedt a főtér házaira, majd a viharos erejű szélnek köszönhetően rövid időn belül elharapózott.