Címke: parlamenti választások

Történelmi vereséget szenvedett az egri választásokon egy miniszter

A Magyarország szerint még sosem fordult elő a Monarchia magyar felében, hogy parlamenti választáson alulmaradjon a másik jelölttel szemben egy frissen kinevezett miniszter – 1918 nyarán erre is sor került.
A Monarchia idején szokás volt, hogy ha valaki miniszterré avanzsált Magyarországon, akkor új választást írtak ki képviselői helyére, saját választókörzetében, melyen akár ő maga is elindulhatott.

A pártközi paktum vége?

A háború első három évében a parlamenti pártok között nyílt megegyezés volt abban, hogy az elhalálozások és lemondások folytán megüresedő parlamenti helyekért nem küzdenek egymással: amelyik párthoz tartozott a korábbi képviselő, azé maradt a mandátum, azaz „nem háborgatják egymás birtokállományát”.

„A hazáért vérét hullató nép jogfosztottsága”

1915 nyarán járt le az öt évvel korábban választott országgyűlés mandátuma, így szükségszerűen dönteni kellett: az adott helyzetben megtartják a következő választásokat vagy a „háború kényszere miatt” meghosszabbítják a regnáló hatalom mandátumát.

Harc a választójogért

Az első világháború előtti években a demokratikus választójog bevezetése az egyik legfőbb politikai kérdéssé lett. A mind gyakoribbá váló választójogi rendezvények, nagygyűlések és tüntetések egyre nagyobb tömegeket mozgattak meg.