Címke: bulvár

A bolsevikok bukásáról közölt 1918 júniusában álhíreket egy pesti lap

Lenyűgöző álhírcsokrot tárt az olvasói elé 1918. június 29-én a Magyarország az első oldalán. Halottakat élőnek, élőket halottnak, nagyhercegeket cárnak, a cárt kivégzettnek tüntették fel bennük. Az összes tévedést aligha tudjuk korrigálni, annyi fél- és hamis információ van a hírekben,

Bécsi kasszafúrókat buktatott le a pesti rendőrség 1918-ban

A 19. század utolsó éveiben a Papakoszta-banda volt az egyik leginkább „sztárolt” nemzetközi kasszafúró csapat, akiknek az elítélésekor külön engedéllyel lehetett csak bejutni a tárgyalást lefolytató budapesti büntetőbíróságra.

Sztrájkoló bárónőről ír a Népszava

„Bárónő a varrógép mellett” – ez volt a címe annak a Népszava-hírnek, amely 1918. március 16-án jelent meg a lapban. Egy nagyváradi varrodában ugyanis dolgozott egy bárónő is, aki együtt sztrájkolt a többi varrónővel, amikor azok az alacsony bérek miatt tiltakozásul beszüntették a munkát. Rehovszky Paula bárónőről van szó,

Pesti Hírlap, 1914

Özvegy Mórné

Jókai Mór második felesége, a színésznő Nagy Bella akkor került először az újságok „címlapjára”, mikor 1899-ben, húszévesen hozzáment a nála több mint fél évszázaddal idősebb Jókai Mórhoz. A házasság ugyan nem tartott sokáig, hiszen Jókai 1904-ben meghalt, mégis több „gyümölcse” lett a frigynek.

Háry János meghódítja Arankát

1917 júniusában a Nagy Háború Háry Jánosának története végigfutott a fővárosi sajtón – vélhetően rendőrségi információ alapján. Főhősünk, az ekkor 57 éves Vári Fried Lajos a háború második évében, 1915-ben jelentkezett önkéntesnek: szokatlanul idősen, hiszen a háború esetére 1912-ben megszavazott kivételes törvény értelmében is csak 50 éves korig szólították fegyverbe a férfiakat.

Picasso titkos tervrajza

Az Est a Paris-midi című napilapra hivatkozva érdekes sztoriról számolt be: eszerint Picasso feleségét Spanyolországból hazatérve feltartóztatták a határon, mivel férje róla készült portréját vitte magával. Az 1910-es években a kubista időszakát élő művész által készített kép felkeltette a határőrök gyanúját, a képet valamiféle titkos tervrajznak hitték, ezért lefoglalták azt.