Az Est
Az Est

Liszt Ferenc dédunokája a magyarok ellen

Címkék
Liszt Ferenc

Az Est arról számolt be 1915 nyarán, hogy Liszt Ferenc dédunokája a magyarok ellen harcol. A hír azonban csak első olvasásra tűnik meglepőnek: a 19. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzőjének – akinek gyermekei az apa polgári származása ellenére (és vitán felül álló hírnevének köszönhetően) arisztokrata családokba házasodtak – egész Európában éltek leszármazottai. Így az egész kontinenst átfogó háborúban törvényszerűen az ellenkező oldal(ak)on találták magukat az unokák és dédunokák.
Liszt már gyermekkorától fogva a sztárok nemzetközi életét élte: 1823-ban, 12 évesen költözött először Párizsba, majd a következő években bejárta Franciaországot, Angliát, Svájcot, míg a következő évtizedben Európa minden jelentősebb országában megfordult.
Liszt szerelmei is ezt az „európai életvitelt” tükrözték: első gyermekét, Blandine-t egy házasságban élő francia grófnő, Marie d’Agoult szülte 1835 decemberében. Majd a másodikat (Cosima) és harmadikat (Daniel) is. Ám szerelmei közt volt a francia írónő, George Sand és az ír-skót származású táncosnő, I. Lajos bajor király szeretője, Lola Montez is. Az 1840-es évek végétől Weimarban együtt élt Carolyne zu Sayn-Wittgenstein lengyel hercegnővel. Viszonyukat éveken át próbálták rendezni (Carolyne házas volt), de 1861-ben kiharcolt házassági engedélyüket végül a pápa visszavonta.
1857-ben Liszt mindkét lánya férjhez ment: kisebbik lánya, Cosima a német arisztokrata Hans von Bülow felesége lett, míg nagyobbik lánya, Blandine Émile Ollivier francia ügyvéd-politikust választotta. Hans von Bülow szintén zenész – neves zongorista és karmester – volt, és 19 évvel idősebb a család leghíresebb, politikai pályát bejáró tagjánál, Bernhard von Bülow-nál, aki 1900 és 1909 között a Német Császárság kancellárja volt. A Liszt-leszármazottak már az 1870-71-es francia-porosz háborúban a frontok túloldalán találhatták volna egymást – de Blandine 1862-ben meghalt, míg a négygyermekes Cosima már az 1860-as évek közepétől Richard Wagnerrel élt.
Az Est cikkében említett Blandine grófnő: Blandine von Bülow, Cosima második lánya és egyúttal természetesen Liszt Ferenc unokája. Blandine 1882-ben az olasz Biagi Gravina grófhoz ment hozzá: az ő négy gyermekük egyike volt az 1890-es születésű Gilberto Gravina (testvérei: Manfredi, 1883; Maria Cosima, 1886; Guido, 1896), aki az olasz hadseregben tisztként szolgált az I. világháború idején. A hosszú életű Gilberto (1972-ben hunyt el) maga is zenei pályát választott, karmester és fuvolaművész lett, és az I. világháború után részt vett a Wagner zenei hagyatékát ápoló bayreuthi játékok szervezésében.

Felhasznált irodalom:
Liszt Ferenc dédunokája ellenünk harcol = Az Est, 1915. június 9.

Készítette: Takács Róbert