Pesti Hírlap, 1914
Pesti Hírlap, 1914

Csillagainkban a hiba

„T. Csillag Anna kisasszony Budapesten. Van szerencsém megkeresni a kitűnő jó hatású hajnövesztő kenőcséből egy tégellyel á 1 frt és egy tégellyel á 2 frt utánvétellel küldeni.”
A fenti hirdetésszöveg egy közel harminc éven át rendkívüli népszerűségnek örvendő hajnövesztő szer egyik “megrendelőjétől” származik – és egyben igen ügyes marketingfogás is. A csodaszer megálmodója és élő reklámja maga Csillag Anna „185 cm-es, hosszú Loreley-hajával”, amit az általa feltalált kenőcs 14 havi használata révén „nyert”. Csillag Anna – legalábbis a hirdetések szerint – a pesti Király utcában engedte láttatni csodás fürtjeit, mégsem találkozott vele soha senki…
Ha egy kicsit megkapargatjuk történetét, néhány érdekes adalékra bukkanhatunk. Ott van mindjárt a csodaszer feltalálója körüli bizonytalanság. Egy 1898-as hirdetés szerint Csillag Anna egy csehországi fiatal nő volt, aki gyér hajzata miatt jóformán alig mert az utcára menni. Mikor mégis megtette, találkozott egy idősebb nővel, aki egyből megoldást javasolt a problémájára: használja azt a növényekből kikevert krémet, amit ő [t. i. az idősebb nő – K.E.] készít, és nyolc nap után megszűnik a hajhullása. (Csillag Anna megfogadta a tanácsot, ahogy ez mindenki számára nyilvánvalóvá vált.) Egy másik variáció szerint maga Csillag Anna a kenőcs feltalálója, aki egész környezetét (Karlovice lakóit) boldoggá tette ezzel a szerrel. A hajnövesztő eredete tehát bizonytalan, de mi a helyzet a személlyel?
A budapesti lakcímjegyzékben 1890-ben tűnik fel a Csillag és Társa cég, tulajdonosa az illatszerkészítéssel foglalkozó Altstädter Bernát. Csillag nevű azonban nem lakott a Király utcában, de néhány háznyira Altstädteréktől találunk egy Stern családot, akinek volt Anna nevű lánya… Innen a történetünk már pusztán hipotézisekre (és egy potenciális esküvőre) épül. Az azonban tény, hogy Altstädter költözésével (Bécs, majd Krakkó) költözik Csillag Anna is.
És egy aprócska adalék történetünk végére. Adolf Hitler 1906 és 1913 között ideje nagy részét Bécsben töltötte, ahogy erre egykori cimborája, Josef Greiner is emlékezett. Csillag Anna reklámja óriási hatással volt az akkor reklámokat festő Hitlerre:
„A… Csillag Anna cég egy reklámmegbízása szinte megőrjítette Hitlert. Ez az üzletasszony minden napilapban, heti és havi folyóiratban hirdette és magasztalta hajnövesztő kenőcsét… ez a megbízás egyszerűen lenyűgözte. Ezt nevezem reklámnak! … Propaganda és propaganda, amíg csak az emberek elhiszik, hogy ez a szutyok tényleg segít rajtuk. Csillag Anna egy reklámzseni… Propaganda, propaganda, mindaddig, amíg hitté nem válik, s amíg az emberek már nem tudják megkülönböztetni a képzeletet a valóságtól.”

Felhasznált irodalom:
Buza Péter: Én, Csillag Anna! = Budapest, 2012. december

Készítette: Kaba Eszter

Csillag Anna. Apróhirdetés. Pesti Hírlap, 1915
Csillag Anna. Apróhirdetés.
Pesti Hírlap, 1915