Népszava, 1914

Zsír vagy margarin: felháborodott asszonyok törtek be a fővárosi közélelmezési ügyosztályra

A zsír és a „hadimargarin” jó egy éven át vívott „kiszorítósdit” a magyar háztartásokban. A „hadimargarin” az első világháború találmánya, legalábbis ekkor terjedt el tömegesen – ám ezt rendkívül rossz minőségben állították elő a háború idején, és a nyersanyaggal kapcsolatban komoly visszaéléseket sejtett a nagyközönség a háttérben. Ezért a margarin zsír helyetti kiosztása, a zsírjegyek margarinra való beváltása rendszerint óriási felzúdulást keltett. 1917 végén a Vegyészeti Lapok is foglalkozott a kirívó esetekkel: „a Budapesten legutóbb forgalomba hozott margarin minősége miatt egyes esetekben valóban jogos panaszok merülhettek föl.” A margarin kellemetlen szaga „talán a nem kellőképpen finomított és szagtalanított tengeri olajra vezethető vissza”, máskor pedig az okozott gondot, hogy a margarin „olajszerű, színe pedig élénksárga és nem fehér, zsírszerű”. A szaklap hozzátette azt is: az „ilyen panaszok csak igen szórványosan” merültek fel, talán amiatt is, hogy „magánosok és bizonyos vállalatok óvatosságból nagy készleteket gyűjtöttek, melyek hosszabb időn át eltartva (…) megromolhattak, hiszen a hadimargarin 2-3 hónapnál tovább élvezhető formában nem tartható el.” A lap megjegyezte: „a hadimargarin nem oly kifogástalan étel-zsírkészítmény, mint a békeidők margarinja, hiszen nem is úgy és nem is azokból az anyagokból készül, mint a békében”, de ha „kellő gonddal készül, semmi esetre sem lehet ártalmas az egészségre”.
Az ilyen magyarázatok aligha nyugtatták volna meg a zsírért sorban álló asszonyokat, ráadásul amúgy is felfokozott volt a hangulat 1918 júliusában: a főváros ekkor annyira kevés zsírt kapott a közélelmezési hivataltól, hogy nem tudták minden jelentkező zsírjegyét beváltani. A főváros közélelmezési ügyosztálya kijelentette: „aki nem fogad el mesterséges zsírt, az elveszti zsírjegyét”. Itt a lap megint margarin-manipulációt feltételezett: „Úgy látszik, annyi margarint halmoztak föl, hogy most mindenáron meg akarnak attól szabadulni és erőnek erejével rátukmálják a közönségre, amely pedig irtózik tőle, teljes joggal.” Alighanem a pár héttel korábbi, karhatalom bevetéséig fajuló zsírhiányra és elosztási nehézségekre utalt a lap, amikor figyelmeztetett: „Jó lesz, ha nem csinálnak megint újabb galibát és gondoskodnak róla, hogy a megkínzott pesti lakosság megkapja a maga csekélyke zsíradagját.” Az újság szerint „a zsírjegyek be nem váltása miatt már ribillió volt szerdán délelőtt a városházán. A központi városház udvarán lévő vásárcsarnok előtt nagy tömeg várakozott, hogy beváltsa zsírcéduláját, amely ma járt le. Amikor megtudták, hogy zsír érkezett a csarnokba, valósággal ostromot intéztek az elárusítóhely ellen.” Végül vagy félszáz asszony feljutott a főváros közélelmezési ügyosztályára és azt kérte, hogy váltsák be szelvényüket. Az ügyosztály „erre intézkedett, hogy az asszonyok zsírt kapjanak, azonban csak a jövő 10 napi szelvényeket váltották be”, a régit nem – írta a Népszava.

Felhasznált irodalom:
Nem kell a margarin = Népszava, 1918. július 11.
A hadimargarin minősége = Vegyészeti Lapok, 1917/21.

Készítette: Szegő Iván Miklós

Népszava, 1918. július 11.
Nem kell a margarin

A zsír körül megint baj van. A főváros azzal védekezik, hogy az utóbbi időben oly kevés zsírt kapott a közélelmezési hivataltól, hogy ezért nem tudták minden jelentkezőnek a zsírjegyét beváltani. A mesterséges zsír pedig nem kell a közönségnek. A főváros közélelmezési ügyosztálya ezzel szemben kijelenti, hogy aki nem fogad el mesterséges zsírt, az elveszti zsírjegyét, mert annak érvényességét nem hosszabbítják meg. Itt alighanem megint margarin-manipulációról van szó. Úgy látszik, annyi margarint halmoztak föl, hogy most mindenáron meg akarnak attól szabadulni és erőnek erejével rátukmálják a közönségre, amely pedig irtózik tőle teljes joggal. Jó lesz, ha nem csinálnak megint újabb galibát és gondoskodnak róla, hogy a megkínzott pesti lakosság megkapja a maga csekélyke zsíradagját. Itt írjuk meg, hogy a zsírjegyek be nem váltása miatt már ribillió volt szerdán délelőtt a városházán. A központi városház udvarán lévő vásárcsarnok előtt nagy tömeg várakozott, hogy beváltsa zsírcéduláját, amely ma járt le. Amikor megtudták, hogy zsír érkezett a csarnokba, valósággal ostromot intéztek az elárusítóhely ellen. Ott azonban nem kaptak zsírt, mert azt mondották, hogy a zsír másnapra kell. Erre vagy 50 asszony fölment a közélelmezési ügyosztályba és kérte, hogy váltsák be szelvényüket. A közélelmezési ügyosztály erre intézkedett, hogy az asszonyok zsírt kapjanak, azonban csak a jövő 10 napi szelvényeket váltották be, ellenben a régit nem.