Az Est

Front-házasság-szédelgés

Címkék
házasság

Sajátos hír látott napvilágot Az Estben 1916 szeptemberében, miszerint befellegzett a gyorsított eljárásban kötött házasságoknak a nyugati fronton. A „bigámista Tommykon” élcelődő cikk alapján a pesti olvasó is elgondolkodhatott azon, hogy amit a lövészárkok poklaként tartottak számon, az egyben a házasságszédelgők mennyországa is lehetett két éven át. Legalábbis az indoklás szerint azért volt erre az intézkedésre szükség, mert túl sokan éltek a házasságkötés lehetőségével olyanok is, akiknek otthon felesége, sőt gyermeke is volt.
Arról persze lehettek elképzelések, hogy a harctéren küzdők nem feltétlenül éltek szűzies életet, sőt a katonák nemi életét maga a hadsereg vezetése is igyekezett szervezett keretek között biztosítani – természetesen külön bordély-részleggel a tisztek és külön a közlegények számára. Ám egyes kutatások szerint Nyugaton a frontkatonák idejüknek „mindössze” 40 százalékát töltötték a lövészárkok elviselhetetlenül szűk, hangos és bármelyik percben halállal fenyegető bezártságában. A fennmaradó 60 százalékban a civilek életét élték: vásároltak, kártyáztak, szórakoztak és flörtöltek is. És voltak, akik házasodtak is.
Azt is tudjuk, hogy a világháború átírta a korábbi szabályokat: a rendkívüli helyzetben a besorozott katonák és otthoni kedvesük házasságon kívüli kapcsolata is elfogadottá vált, a nőt sokszor családtagnak tekintették, a házasságon kívül született gyermekeket pedig elfogadták.
A francia és belga nőkkel házasságot kötő angol katonáknak jelenteniük kellett frigyüket a brit hadvezetőség felé: több mint 1000 ilyen jellegű bejelentés maradt fenn. Ám ezekből egy brit kutatás csak minden ötödiket tudott felgöngyölíteni, így a front közvetlen hátországában kötött házasságok utóéletéről kevés mondható el. Ám az 1916-os intézkedésből az is világos, hogy a halál árnyékában nemcsak a szerelmet, a hűséget, de a házasság szentségét is árnyaltabban értelmezték.

Felhasznált irodalom:
A bigámista Tommy-k = Az Est, 1916. szeptember 8.
Terry Brown–Judy Turner: Marriages between British Service Men and French Civilians 1914–1918

Készítette: Takács Róbert

A bigámista Tommy-k.  Az Est, 1916. szeptember 8.
A bigámista Tommy-k.
Az Est, 1916. szeptember 8.