Népszava, 1914

Csaló elárusítónő Pesten, hústalan hét ötlete Bécsben

Az Osztrák–Magyar Monarchia két fele közötti ellátási különbségeket jól érzékeltette a Népszava két híre 1918. augusztus 25-én. Míg Bécsben oly nagy volt a húshiány, hogy havonta egy „hústalan hetet” tervezett bevezetni a kormány (a hús árának emelésén túl), addig Pesten a legalább meglévő áruval csalt a Rákóczi téri községi árusítóhelyiségben” az eladónő. Ráadásul a zöldséges nem először élt vissza a helyzetével. A Népszava szerint ezúttal a barackkimérésnél ügyeskedett: „rendszeresen csalta a vevőket és manipulációit oly módon követte el, hogy mérés közben észrevétlenül egy tízdekás súlyt dobott az árut tartalmazó serpenyőbe. Ilyenformán minden kilónál 10 dekával rontotta meg a vevőket.” A VIII. kerületi kapitányság elítélte az eladót, aki „hasonló súlycsalásért már volt büntetve” – 10 napi elzárást és 100 korona pénzbírságot kapott a nő. Mindeközben a lap keserű gúnnyal jegyezte meg a bécsi húskorlátozás, a hústalan hét bevezetése kapcsán: „Az ilyen rendelkezésekre aligha van szükség, mert hiszen a nép amúgy sem jut húshoz azokon a napokon sem, amikor szabad a fogyasztása.”

Felhasznált irodalom:
Csaló elárusítónő = Népszava, 1918. augusztus 25.
Hústalan hét Ausztriában = Népszava, 1918. augusztus 25.

Készítette: Szegő Iván Miklós

 

Népszava, 1918. augusztus 25.
Hústalan hét Ausztriában

Bécsből jelentik, a kormány Ausztriában havonkint egy hústalan hetet akar rendszeresíteni. Ezzel egyidejűleg drágul a hús is. Az ilyen rendelkezésekre aligha van szükség, mert hiszen a nép amúgy sem jut húshoz azokon a napokon sem, amikor szabad a fogyasztása.

Népszava, 1918. augusztus 25.
Csaló elárusítónő

Schöntag Lipótné, a fővárosi zöldségüzem egyik elárusítónője ellen panaszt tettek a rendőrségen, hogy a Rákóczi téri községi árusítóhelyiségben a barackkimérésnél rendszeresen csalta a vevőket és manipulációit oly módon követte el, hogy mérés közben észrevétlenül egy tízdekás súlyt dobott az árut tartalmazó serpenyőbe. Ilyenformán minden kilónál 10 dekával rontotta meg a vevőket. A VIII. kerületi kapitányságon Schöntagnét, aki hasonló súlycsalásért már volt büntetve, 10 napi elzárásra és 100 korona pénzbírságra ítélték. A rendőrkapitányság megkereste a főváros zöldségüzemének vezetőségét, hogy Schöntagnét az ítélet jogerőre emelkedése után a közönség érdekében bocsássa el.